Διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες για την κατάσταση στην Γάζα, ανακοίνωσε η οργάνωση την ώρα που η Χαμάς και το Ισραήλ δίνουν όλο και περισσότερα δείγματα ότι κινούνται προς νέα ανακωχή στον πόλεμο.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, 11:11 / Τελευταία Ενημέρωση: 12:42

Ο Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος χρησιμοποιεί ως βάση το Κατάρ, έφθασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «για συνομιλίες με τους αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις εξελίξεις της σιωνιστικής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και πλήθος άλλων θεμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Χθες, πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι ο Ισμαΐλ Χανίγιε θα συναντήσει τον αρχηγό των υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ για συνομιλίες σχετικά με τον «τερματισμό της επίθεσης και του πολέμου, για την προετοιμασία συμφωνίας για την απελευθέρωση κρατουμένων και την άρση της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στην Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο AFP ότι ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, της δεύτερης σημαντικότερης στην Λωρίδα της Γάζας, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα, επρόκειτο να μεταβεί επίσης στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για συνομιλίες.

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο για την κήρυξη πιθανής δεύτερης ανακωχής ανέφερε ότι το θέμα που συζητείται είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιου αριθμού ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Αν και ο αριθμός τους βρίσκεται υπό συζήτηση, το Ισραήλ επιμένει ότι στους ομήρους που θα απελευθερωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες, καθώς και άνδρες με προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πηγή, ενώ Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές για σοβαρά εγκλήματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται επίσης στους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν από την ισραηλινή πλευρά.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική ανακωχή και την παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

Κατά την διάρκεια συνάντησης με τις οικογένειες των ομήρων επίσης χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήγησε ότι έστειλε πρόσφατα «δύο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για την προώθηση της διαδικασίας απελευθέρωσης» ομήρων.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ μεσολάβησαν στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην συμφωνία για εφαρμογή εβδομαδιαίας ανακωχής στα τέλη του Νοεμβρίου κατά την διάρκεια της οποίας απελευθερώθηκαν 80 ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατουμένων.

Πριν αναχωρήσει για το Κάιρο, ο Ισμαΐλ Χανίγιε συναντήθηκε στην Ντόχα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για να «εξαλείψει» τη Χαμάς, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας διέπραξε την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία του σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν ακόμη 129, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε έκτοτε 19.667 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Παζάρια

Κατά την πρώτη ανακωχή (24η Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου), αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 105 άνθρωποι που κρατούσε ομήρους η Χαμάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι 80 με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από τις ισραηλινές αρχές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με οικογένειες ομήρων χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε στο ότι πρόσφατα έστειλε «δυο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει διαδικασία απελευθέρωσης».

«Καθήκον μας είναι να τους φέρουμε όλους πίσω», πρόσθεσε.

Στους διαδρόμους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ πρότεινε μέσω Κατάρ -το εμιράτο είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, όταν κλείστηκε η πρώτη ανακωχή- νέα παύση τουλάχιστον μιας εβδομάδας και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.

Ως τώρα η Χαμάς λέει πως η διακοπή των μαχών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό.

Χθες η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχη της Χαμάς, κλιμάκωσε την πίεση, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο όμηροι ζητούν να γίνει συμβιβασμός για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται εξάλλου να συνεχιστούν οι πικρές διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη, όπου από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει διεξαγάγει ψηφοφορία για να εγκριθεί σχέδιο απόφασης που -ελπίζεται ότι- θα επιταχύνει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε ήδη δυο φορές, καθώς τα κράτη μέλη αναζητούν τη φόρμουλα -τις διατυπώσεις- που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο αρχικά καλούσε να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον κάνει λόγο για«παύση».

Ανθρωπιστική κρίση

Στο πεδίο, η κεντρική Γάζα υπέστη αεροπορικές επιδρομές χθες, όπως και οι πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις στον νότο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις. Διαβεβαίωσε εξάλλου πως βρήκε εκρηκτικά μέσα σε ιατρικό κέντρο στη Σουτζάια, προάστιο της πόλης της Γάζας, ότι κατέστρεψε υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και ότι σκότωσε στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με «απόλυτη πολιορκία» από την 9η Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας βιώνει ολοένα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Τα περισσότερα νοσοκομεία της είναι εκτός λειτουργίας. Ενώ κάπου 1,9 εκατ. άνθρωποι -με άλλα λόγια το 85% των κατοίκων της- υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου και οι περισσότεροι πήγαν στον νότο.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, ο μισός πληθυσμός της είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Παρότι φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν και χθες στον θύλακο, μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας (Αίγυπτος) και Κερέμ Σαλόμ (νότιο Ισραήλ), η ποσότητα τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

Μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος της UNICEF.

«Ούτε νερό, ούτε τρόφιμα»

«Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, δεν υπάρχει τίποτα», έλεγε χθες ο Νιζάρ Σαχίν, έφηβος περίπου δεκαπέντε χρονών, εκτοπισμένος εξαιτίας των μαχών, στη Ράφα, την πόλη στο νότιο άκρο του θυλάκου που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό καθώς υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό πολιορκία, ο Γιούσεφ Τζουρνί απελπιζόταν διότι τα ράφια όσων καταστημάτων τροφίμων λειτουργούν ακόμη είναι άδεια: «Αν ο πόλεμος συνεχιστεί δεν θα βρίσκουμε τίποτα, ούτε κόκκο αλευριού».

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να εξαπλωθεί στην Εγγύς Ανατολή.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χεζμπολά, λιβανικού σιιτικού κινήματος, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς, μετά την αναχαίτιση έξι ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο. Δυο έφεδροι του ισραηλινού στρατού εξάλλου τραυματίστηκαν όταν δέχθηκε πυρά ισραηλινή θέση κοντά στα σύνορα, αναφέρει ανακοίνωσή του.

Στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ, αψηφώντας τον σχηματισμό νέας πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας τον οποίο ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.