Προσφυγή στο ΣτΕ από τους δημάρχους Δυτικής Μακεδονίας ζητώντας διαβούλευση για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

Συμβούλιο της Επικρατείας

Σε προσφυγή στο ΣτΕ προχώρησε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ/Δ/395/19.06.24) που αφορά την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κάθε άλλης, συναφούς με αυτήν απόφασης».

Στο σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης τους οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας ζητούν να ακυρωθεί η άμεσα η απόφαση του υπουργού για το Χωροταξικό Πλαίσιο και «να γίνει διαβούλευση ώστε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των φορέων της Δυτ. Μακεδονίας κάτι που μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν δεν έχει συμβεί».

Παράλληλα ζητούν να εκπονηθεί η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, έτσι ώστε μαζί με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο είναι σε εξέλιξη, να αποτελέσουν τη βάση της εκπόνησης για το νέο αναμορφωμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο να κανονικοποιηθεί μετά από διαβούλευση.

Στον αντίποδα της αντίδρασης των δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση του συνόλου της αντιπολίτευσης που ζητούσε να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στο ΣτΕ. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης δήλωσε ότι είναι πρόθεσή του να εξαντληθεί πρώτα ο διάλογος με το ΥΠΕΝ πριν προχωρήσει η περιφέρεια σε νομικές ενέργειες.