Συνεχίζεται η εγκατάσταση στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ – 7 θετικοί σε κορονοϊό

Σκηνές για μετανάστες στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης

Επτά πρόσφυγες και μετανάστες, από τους 300 που εξετάσθηκαν χθες κατά την είσοδο τους στον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Δύο από αυτούς ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί κατά τον υγειονομικό έλεγχο που υπήρξε πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.

Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή, αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εισερχόμενοι στη νέα δομή πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι τους μέλη οικογενειών και ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, αρχικά καταγράφονται. Στη συνέχεια, οδηγούνται στο ιατρείο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Unicef, όπου και εξετάζονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αν πάσχουν από τη νόσο του κορονοιού. Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε 15 περίπου λεπτά, καθώς χρησιμοποιούνται τεστ ταχείας εξέτασης που ήρθαν στη Μυτιλήνη προχθές. Τέλος οδηγούνται σε σκηνές, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί κατά «γειτονιές εθνικοτήτων».

Θυμίζουμε ότι ξεκίνησαν χθες Σάββατο να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρώτοι 40 οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3.000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων.

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το υπουργείο, «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών. Στόχος η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας. Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19».

Εν τω μεταξύ, με διαδηλώσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, όπου έχουν εγκλωβιστεί, ξεκίνησε η χθες η τέταρτη μέρα μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας. Όπως διαφαίνεται, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Στο μεταξύ, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών στον χώρο του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ. Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα, συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.