Σε 41 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 36 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Αναφορικά με την μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων δύο ημερών στη βορειοανατολική Αττική εδώ και αρκετές ώρες, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν στην περιοχή ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στα καμένα, ενώ παράλληλα σβήνουν και τα όποια καντηλάκια παρουσιάζονται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνεχίζουν και επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και τις 13:00 το μεσημέρι πραγματοποιούσαν περιοδικά ρίψεις νερού 10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς αποδόθηκε στη κυκλοφορία και το τελευταίο οδικό κομμάτι της λεωφόρου Διόνυσου από την περιοχή της Δροσιάς έως την Νέα Μάκρη, που παρέμενε κλειστό από το πρωί.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη για τρεις περιφέρειες
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους).
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου).
Για το λόγο αυτό τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.