«Σίγουρα είναι εικόνες που κανείς δεν θέλει να βλέπει», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης για όσα συνέβησαν με τους εποχικούς πυροσβέστες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε ότι ένα μικρό μέρος, ούτε το 1/5 των εποχικών πυροσβεστών που ήταν στις συναντήσεις με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον υφυπουργό κ. Τουρνά, άρχισαν να σπάνε πόρτες, να βρίζουν, με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, άρχισαν δηλαδή να παραβιάζουν τον νόμο. «Και αναγκάστηκε η Αστυνομία και κανένας μας δεν θέλει να βλέπει αυτές τις εικόνες, αλλά όταν υπάρχει ζήτημα διάρρηξης μιας πόρτας, επίθεσης, ρίψης κάποιων αντικειμένων, ουσιαστικά δηλαδή παραβίαση του νόμου, τότε αναγκαστικά η Αστυνομία πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο», συνέχισε και πρόσθεσε πως ήταν ξεκάθαρα προβοκάτσια.
«Προσέξτε, διαχωρίζω τους εποχικούς πυροσβέστες- γιατί έχουμε και την αντιπολίτευση της μονταζιέρας- δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν εκεί και θα σας πω και τα δεδομένα για αυτούς, γιατί έχουν πολύ ξεκάθαρα αιτήματα. Και μια μικρή μειοψηφία, μπορεί να μην ήταν από την αρχή υποκίνηση, μπορεί να εκμεταλλεύτηκαν κάποιες πολιτικές δυνάμεις του γνωστού πολιτικού χώρου που ξέρει να διαμαρτύρεται συνεχώς, – οι επαναστάτες χωρίς αιτία- οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον θυμό κάποιων ανθρώπων και αφού τελείωσε η διαμαρτυρία ένα μικρό μέρος των διαμαρτυρόμενων παρέμεινε εκεί και έγινε ό,τι έγινε», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι το 2019 η Ελλάδα είχε 13.100 πυροσβέστες συνολικά και τώρα έχει 14.700 και μαζί με τις προσλήψεις του 2025 αυτός ο αριθμός θα φτάσει στους 15.500 με στόχο να φτάσουμε μέσα στον επόμενο χρόνο στους 16.000.
«Για τους εποχικούς, στους οποίους αναφερόμαστε, είναι βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε πενταετή διάρκεια και προέβλεπε εξάμηνες συμβάσεις- είναι λογικό γιατί είναι εξάμηνες- για την αντιπυρική περίοδο. Λήγει λοιπόν αυτή η πενταετία και προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός, στον οποίο προφανώς θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση, οι έχοντες προϋπηρεσία», συμπλήρωσε. «Το να μονιμοποιήσεις κάποιον με μια υπουργική απόφαση δεν γίνεται. Η μονιμοποίηση δεν υφίσταται ως έννοια. Τι υφίσταται; Αυξημένη μοριοδότηση, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός για μόνιμη πρόσληψη. Κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί στο δημόσιο μόνιμα, επειδή το λέει ένας υπουργός και καλώς δεν μπορεί να το να το κάνει. Το αντιλαμβάνεστε, αυτές είναι εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας, ελπίζω όλα τα κόμματα, έτσι; Τι μπορεί να κάνει λοιπόν το κράτος, όταν βγάζει ένα διαγωνισμό μόνιμων, να μοριοδοτεί αυτούς, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία, ούτως ώστε να έχουν μία προτεραιότητα, για να μονιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης είπε επιπλέον ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα πάρει τους περισσότερους δυνατούς και σε επίπεδο εποχικών και σε επίπεδο δασοκομάντος και εννοείται πως θα μοριοδοτήσει, με τον υψηλότερο δυνατό τρόπο, όπως προβλέπει ο νόμος, αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη υπηρετήσει ως εποχικοί πυροσβέστες, για να μπορέσουν οι άνθρωποι και ξανά να είναι και κάποιοι εξ αυτών να πάνε στις ομάδες δασοκομάντος. Είπε δε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δίνει ό,τι περισσότερο μπορεί. «Τα λεφτά δεν φυτρώνουν, για αυτό κάνουμε κουβέντα – προφανώς θα κάνουμε και για την οικονομία που έχει μεγάλη σημασία – για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα», υπογράμμισε.
Β. Κικίλιας: Στημένη προβοκάτσια εναντίον των συναδέλφων τους η χθεσινή εισβολή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Για προβοκάτσια μιας μειοψηφίας εποχικών πυροσβεστών εναντίον των 2.500 συναδέλφων τους», μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά, όπως είπε, «με τη χθεσινή εισβολή στο υπουργείο ΚΚΠΠ». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Κικίλιας τόνισε «ότι όλο αυτό συνέβη, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Θ. Βάγια και τον υφυπουργό Ευ. Τουρνά, και ενώ είχε οριστεί ραντεβού και με τον ίδιο την προσεχή Τετάρτη».
Όπως επισήμανε: «Ο κ. αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είδε τους εκπροσώπους τους, του ζήτησαν μάλιστα να φωτογραφηθούν μαζί του. Συζήτησαν σε ένα ήπιο και φιλικό κλίμα. Μετά ζήτησαν να δουν τον υφυπουργό, τον κ. Τουρνά. Είδαν και τον κ. Τουρνά, γιατί εγώ ήμουν στο υπουργικό συμβούλιο, και ο κ. Τουρνάς τους ενημέρωσε αυτό το οποίο είχαμε ήδη συνεννοηθεί, ότι θα δουν και εμένα την Τετάρτη στις 09:00 το πρωί. Ζήτησαν να φωτογραφηθούν και με τον κ. Τουρνά και μετά έφυγαν ευχαριστημένοι. Την Τετάρτη θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των εποχικών πυροσβεστών, αυτό δεν αλλάζει, το ραντεβού είχε οριστεί πριν τα γεγονότα. Επαναλαμβάνω, ήρθαν οι άνθρωποι, είδαν τον αρχηγό, είδαν και τον υφυπουργό και βγήκαν έξω. Προσέξτε. Αυτό το οποίο έγινε χθες είναι προβοκάτσια μερικών δεκάδων δήθεν αγανακτισμένων. Δηλαδή μιας μειοψηφίας, εναντίον των 2.500 εποχικών πυροσβεστών, και θα το εξηγήσω». «Προκάλεσαν εν γνώσει τους κρίση, γιατί δεν μπήκαν απλώς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπήκαν στο υπουργείο που είναι το ΕΣΚΕΔΙK (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων). Αυτή την ώρα είχαμε δύο φωτιές, μία στον Κίσσαμο στα Χανιά και μία στην Ικαρία. Αρνούνταν να αποχωρήσουν επί ώρες και όλο αυτό το έκαναν όχι για να λυθεί το πρόβλημα του κλάδου, αλλά για να μπορέσουν να ανεβάσουν δύο βίντεο και έναν τίτλο: “ΜΑΤ εναντίον Πυροσβεστών”. Αυτός ήταν ο σκοπός και ο στόχος και αν αυτό δεν είναι προβοκάτσια, τι είναι; Ήταν αδιανόητο. Έσπασαν πόρτες, χτυπάγανε τζάμια. Ορμούσαν σε αίθουσες, υβρίζαν τους συναδέλφους τους και βιντεοσκοπούσαν με συγκεκριμένο σκοπό. Όταν, επαναλαμβάνω, οι εκπρόσωποί τους, τους καλούσαν να βγουν έξω, τους ζητούσαν να μην προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις αυτές οι μειοψηφίες. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, εργαζόμενου, σωματείου και φορέα, η συγκέντρωση και η διεκδίκηση αιτημάτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Κασσελάκης και οι λοιποί ήταν εκεί όλη μέρα, είδαν συγκέντρωση και έτρεξαν, το αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά. Δεν είπαν τίποτα για το 2019, όταν με νόμο ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθησαν ως εποχικοί αυτοί οι άνθρωποι, το “κάνανε γαργάρα” και τώρα είναι αυτοί οι οποίοι καπηλεύονται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την αγωνία αυτών των ανθρώπων, αν θέλετε. Στους οποίους, όπως είχα δεσμευθεί, και θα το κάνω, θα μιλήσω μαζί τους, τίποτα δεν αλλάζει, για το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, την εποχικότητά τους και αυτά τα οποία προβλέπονται», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε «ότι το 2019 με νόμο ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθησαν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες με ετήσιες συμβάσεις 6μηνης διάρκειας- από 1η Μαΐου ως 31 Οκτωβρίου- δηλαδή στο χρόνο της αντιπυρικής περιόδου». «Αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Τελείωσε η σύμβασή τους και είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό, με αυξημένη μοριοδότηση βέβαια για αυτούς οι οποίοι έχουν εμπειρία, ώστε να επαναπροσληφθούν», επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 13.100 πυροσβέστες, τώρα το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 14.900, με τις προσλήψεις του 2025 θα φτάσουν τις 15.500, ενώ μαζί με τους 2.500 εποχικούς την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα είναι συνολικά 18.000 πυροσβέστες.
Πρόσθεσε επίσης ότι από τη δεξαμενή των 2.500 εποχικών έχουν προσληφθεί 1.550 δασοκομάντος. «Τους προσλάβαμε με κριτήρια τις αθλητικές επιδόσεις και με ηλικιακά κριτήρια, μέχρι τα 35 έτη, από τη δεξαμενή αυτή των εποχικών. Γιατί; Γιατί προσέξτε, πρέπει να αποφασίσουμε και τι Πυροσβεστική θέλουμε». επισήμανε. «Εγώ παρέλαβα ένα Πυροσβεστικό Σώμα με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη. Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 72χρονοι, 78χρονοι, 69χρονοι και ούτω καθεξής, γιατί τότε ο κ. Παπουτσής- για να προσέχει και το ΠΑΣΟΚ λίγο- με μία διάταξη, η οποία δεν είχε κριτήρια, για κοινωνικούς λόγους, σε ότι ηλικία να είναι και όπως και να είναι, προσέλαβε κάποιους ανθρώπους. Το Σώμα, όμως, πρέπει να έχει επιχειρησιακή επάρκεια, εμένα αυτή ήταν η υποχρέωσή μου φέτος και γι΄ αυτό παρουσιάσαμε αυτή την επίδοση και πάλευαν πάνω στα βουνά οι δασοκομάντος» τόνισε.
«Να θυμίζω ότι ο στρατός έχει όριο τα 27 έτη και η Αστυνομία τα 28. Εμείς έχουμε βάλει τα 35 έτη για τις προσλήψεις, ενώ στους εποχικούς πυροσβέστες είναι ακόμα μεγαλύτερο το όριο. Γιατί είναι άνθρωποι, τους οποίους προσλαμβάνουμε για 5 χρόνια με τις συμβάσεις αυτές. Για να τελειώνει όλη αυτή η σπέκουλα: Θέλουμε Πυροσβεστικό Σώμα που να μπορούν οι πυροσβέστες, οι δασοκομάντος, οι εθελοντές και όλη η δύναμή μας να ανεβαίνει πάνω στα βουνά, να στήνει εγκαταστάσεις, να σβήνει φωτιές και να έχει επάρκεια; Πλέον έχουμε 16 μονάδες δασοκομάντος. Είναι νέα, εκπαιδευμένα και γυμνασμένα παιδιά. Ακμαία παιδιά και δίνουνε μάχες. Θέλουμε; Ή θέλουμε να επικρατεί κομματική, μικροκομματική, ρουσφετολογική αντίληψη, να βάζουμε μέσα ανθρώπους που στην πράξη δεν μπορούν να βοηθήσουνε, λόγω της ηλικίας τους και μετά να βρίζουμε και να λέμε, α, κάψατε όλη την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τέλος αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία της φύσης είναι πολύ ισχυρότερα από τον άνθρωπο, ενώ υπογράμμισε την καθοριστική σημασία του 112 που σώζει ζωές και τόνισε ότι« η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη παρέλαβε μια διαλυμένη Πολιτική Προστασία και την έκανε υπουργείο με βασικό άξονα τη διαλειτουργικότητα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στη Βαλένθια υπήρχε μία μεγάλη δυσλειτουργία σε ό,τι έχει να κάνει με τις οπτικές ίνες, τη χρήση του 112, πότε ήχησε το 112, αν το έλαβαν οι πολίτες κι αν πρόλαβαν να προφυλαχθούν. Εμείς εκδίδουμε 112 με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και βάσει των στοιχείων που μας δίνει η ΕΜΥ. Πράγματι, οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν με ακρίβεια πάντα να προσδιορίσουν το φαινόμενο. Για αυτό και τρέχουμε το ΑΙΓΙΣ για να πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, ώστε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες στις προγνώσεις τους. Πάντα με επιμονή και υπομονή- και έχουμε ακούσει πολλά για αυτό- όταν έχουμε τέτοια εισήγηση, στέλνεται νωρίς το 112 στους πολίτες της περιοχής που υπάρχει κίνδυνος. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές αυτό είναι κουραστικό και αντιλαμβάνομαι ότι στις περιπτώσεις που τα φαινόμενα δεν είναι τόσο ισχυρά υπάρχει η σκέψη “πάλι 112, τι μας ζαλίζει” κλπ. Όμως αν αυτό μπορέσει να οδηγήσει στο να αποφευχθεί η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής χίλιες φορές χαλάλι. Και μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη που πήρε το hardware και το software του 112, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και “παρκαρισμένο” από το 2014, το έσπρωξε μπροστά και το προχώρησε. Ταυτόχρονα δημιούργησε το υπουργείο που δεν υπήρχε, το war room της Πολιτικής Προστασίας που έχει διακλαδικότητα και είμαστε όλοι εκεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, το 112. Και κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Προβοκάτορες για τον Β. Κικίλια και μειοψηφίες για τον Π. Μαρινάκη οι εποχικοί πυροσβέστες»
«Προβοκάτορες για τον Βασίλη Κικίλια και μειοψηφίες για τον Παύλο Μαρινάκη οι εποχικοί πυροσβέστες που διαμαρτυρήθηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα χθες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αυτά έχουν μάθει να κάνουν οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Και όταν οι ίδιοι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για την προστασία του φυσικού πλούτου και των ανθρώπινων ζωών βρεθούν αντιμέτωποι με τις πολλαπλασιαζόμενες φλόγες, θα μετατραπούν πάλι σε ήρωες ορισμένου χρόνου», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει το χυδαίο υβρεολόγιο και την απαξίωση των εποχικών πυροσβεστών και να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους», «να απολογηθεί για τις σκηνές βίας που δε τιμούν κανέναν» και «να σταματήσει να αναζητάει δικαιολογίες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δική της αναποτελεσματική πολιτική στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».
«Κι επειδή ο κ. Μαρινάκης έχει εκλεκτική μνήμη για το 2019 να του υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκόλνταμερ και είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθούν οι άξονες του πορίσματός του για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές. Πέντε χρόνια έχουν περάσει. Τι τον σταμάτησε;», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Είναι προκλητικό να μιλούν για εποχικότητα οι ίδιοι άνθρωποι που επικαλούνται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για τα πάντα»
Έκτακτη παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με τον Πάνο Χαρίτο έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την ώρα των επεισοδίων με τους εποχικούς πυροσβέστες.
«Είναι προκλητικό να μιλούν για εποχικότητα οι ίδιοι άνθρωποι που επικαλούνται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για τα πάντα και είναι τρομακτικό αυτό το οποίο ζήσαμε», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφερόμενη στην ακραία βία που ασκήθηκε στους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε μάρτυρας μίας κλιμάκωσης δυνάμεων αστυνομικών που ήρθαν διατεταγμένα για να χτυπήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι κρύβεται και σημείωσε ότι μπροστά στα μάτια της ασκήθηκε ακραία βία σε πυροσβέστη, ο οποίος χτυπήθηκε από μηχανάκι της αστυνομίας που τον έριξε κάτω και στη συνέχεια κακοποιήθηκε για πολλή ώρα.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνάδελφοι με τους αστυνομικούς, είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται και σώζουν ζωές, είναι αυτοί στους οποίους επαφίεται η Πολιτική Προστασία», τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι αν δεν ήταν εκείνη στο σημείο, «θα τους είχαν σκοτώσει στο ξύλο».
Για την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κ. Σταϊνμάιερ, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «ήταν μία πρόκληση για τον ελληνικό λαό, γιατί ήρθε να μας πει ότι έχει τελειώσει το θέμα των γερμανικών οφειλών». Η ίδια υπογράμμισε ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών είναι ορθάνοιχτο και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ενώ κάνει τον καμπόσο με την αστυνομία στους πυροσβέστες, μπροστά στον κ. Σταϊνμάιερ έβαλε την ουρά στα σκέλια».