«Καμία παραίτηση ή αλλαγή προσώπων δεν πρόκειται να απαλλάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βάρος της δικής του ευθύνης για ό,τι συνέβη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
«Η σκέψη μας συνεχίζει να είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο. Η μάχη δεν έχει τελειώσει, η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει και έχουμε κι άλλες μάχες μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «πέρυσι τέτοιες μέρες στην Εύβοια θρηνήσαμε 8 συμπολίτες μας από πλημμύρες που έγιναν σε περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί από πυρκαγιές».
«Η ευθύνη για αυτό που έγινε έχει ονοματεπώνυμο και είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε. Απαντώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επανέλαβε ότι «δεν ζητάς από ένα σκιάχτρο να παραιτηθεί». «Η τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν μετά τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όταν -τη στιγμή που καίγονταν σπίτια- εκείνος έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του», πρόσθεσε.
«Από εκεί και πέρα, μόνο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς διέψευδε το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι πετούν 20 εναέρια μέσα, όταν προηγουμένως ο κ. Σκέρτσος είχε κάνει λόγο για 74 ή το γεγονός ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όταν τον ρώτησαν τι γινόταν στην Εύβοια είπε ότι δεν ήξερε γιατί βρισκόταν στην Αττική», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που ζήσαμε ήταν η κατάρρευση του επιτελικού κράτους σε ζωντανή μετάδοση», υπογράμμισε και σχολίασε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται ικανοποιημένος να έχει υπουργούς και υφυπουργούς που τον διαψεύδουν ή που δίνουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους μέσα στην καταστροφή, είναι δικό του πρόβλημα». «Καμία παραίτηση, όμως, δεν τον γλιτώνει από τη δική του ευθύνη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί», συμπλήρωσε.
Αναφερθείς στα μέτρα οικονομικής στήριξης στους πληγέντες, σημείωσε ότι «δεν γίνεται ένας άνθρωπος που καταστράφηκε από τη φωτιά και χρειάζεται να πάρει οικονομική βοήθεια για το σπίτι του, να βρεθεί να χρωστά δάνειο 30.000 ευρώ. Αυτό είναι ντροπή».
Σχετικά με τη δημιουργία της επιτροπής για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν και την τοποθέτηση του κ. Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι «και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι βάζει πάνω απ’ όλα την επικοινωνία». «Ο πρωθυπουργός ακολουθεί την κλασική μεθοδολογία να συγκεντρώνει τα πάντα στο πρόσωπό του και στο γραφείο του, αφήνοντας έξω την τοπική κοινωνία, δείχνοντας έτσι ότι δεν σέβεται την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μπένος, όταν συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, ήταν ο εκλεγμένος, δημοκρατικά νομιμοποιημένος, δήμαρχος της πόλης».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει, όταν δεν ανοίγει καν τη συζήτηση για την αναγκαία αναπροσαρμογή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλώντας ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, έχουμε μια περιοχή που έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη. Και το πρώτο ζήτημα είναι να μην ερημοποιηθεί αυτή η περιοχή, οι άνθρωποι που είναι εκεί να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξουμε το πλαίσιο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας και η κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο δεν αξιοποίησε τη σοβαρή επιστημονική δουλειά που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε καταλήξει στο πόρισμα Γκολντάμερ». «Όπως, επίσης, πρέπει να απαντήσει γιατί σταμάτησε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απασχολούσε 5.066 εργαζόμενους», πρόσθεσε.
«Το επόμενο σημείο που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Και δεν γίνεται να συζητήσουμε σοβαρά για αυτό, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη, ένας νόμος του οποίου την απόσυρση είχαν ζητήσει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένας νόμος που ακυρώνει το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών -κλείνοντας το μάτι στους καταπατητές- και σχεδόν καταργεί το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura», υπογράμμισε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ, με μια συγκεκριμένη πρόταση πρώτα απ’ όλα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων που επλήγησαν, για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας αλλά και για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και για έναν νέο, ολοκληρωμένο κλιματικό νόμο», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.