Τελέστηκε η κηδεία του Κώστα Σημίτη

Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη και με εμφατική σεμνότητα, η σύζυγός του Δάφνη, οι κόρες του Φιόνα και Μαριλένα, τα εγγόνια του και η υπόλοιπη οικογένειά. Υπό τον ήχο του πένθιμου εμβατηρίου που παιάνιζε η μπάντα της Αεροπορίας άφησαν λευκά τριαντάφυλλα και παρέλαβαν την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρό του.

Από κοντά τον κατευόδωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και πλήθος στελεχών, παλιότερων και νέων, του κόμματος, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και φίλοι κι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα στο Α’ Νεκροταφείο ήταν βουβό, επικρατούσε μια διακριτική σιωπή όπως άρμοζε στο ύφος και την προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη. Ετάφη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Λίγες ήταν οι κουβέντες, ψιθυριστές για το ότι έφυγε ένα σημείο αναφοράς για την προοδευτική παράταξη.

Νωρίτερα στην Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και αφού αναγνώστηκαν οι επικήδειοι, ακολούθησε πομπή, η οποία έκανε μία στάση μπροστά από το Μέγαρο της Βουλής και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Φτάνοντας στο Α’ Νεκροταφείο, άγημα απέδωσε τιμές, ενώ αρκετός ήταν ο κόσμος που προπορεύτηκε της πομπής και περίμενε τον πρώην πρωθυπουργό στο νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσει.

Λίγα λεπτά μετά ο Κώστας Σημίτης αναπαυόταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, συνιδρυτής κι ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα κατά την εξόδιο ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εκφωνήθηκαν οι επικήδειοι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και των καθηγητών Τάσου Γιαννίτση (πρώην υπουργός), Γιάννη Βούλγαρη, και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα  (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στην Αθήνα για την κηδεία 

Προσωρινές και σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και λεωφόρους της Αθήνας εφαρμόστηκαν νωρίτερα σήμερα, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛΑΣ, λόγω της τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και εν συνεχεία ενταφιασμού στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων έως τις 16.00 της Πέμπτης 09/01/2025:

– Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού.

– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και την προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από την 06.00 της Πέμπτης 9/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:

– Αναπαύσεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Τριβωνιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καρέα και Μ. Μουσούρου.

– Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 11.00 της Πέμπτης 09/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:

– Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμερικής και της πλ. Συντάγματος.

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη και της πλ. Συντάγματος.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς πλ. Συντάγματος.

– Ηλιουπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού.

– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερατοσθένους και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αρδηττού.

– Καλλιρρόης, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Βουλιαγμένης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.