Η γαλλική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά, υιοθέτησε σήμερα το πρωί, πριν από το τελικό στάδιο που αναμένεται από την Εθνοσυνέλευση, το συμβιβαστικό κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, το οποίο αυξάνει στα 64 χρόνια την ηλικία της συνταξιοδότησης.
Η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε με 193 ψήφους έναντι 114 στο τέλος μιας συνεδρίασης που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά) και του κέντρου ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης. Ωστόσο έξι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά, όπως και επτά κεντρώοι. Δεκαεννέα γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων απείχαν, καθώς και 13 κεντρώοι.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Γαλλία, χωρίς να είναι σαφές αν η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του.
Σε πρώτη φάση εξετάστηκε σήμερα το πρωί από την Γερουσία, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 χρόνια στα 64 χρόνια. Το απόγευμα θα τεθεί υπό την κρίση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Μακρόν διαθέτουν σχετική πλειοψηφία, όχι όμως και την απόλυτη. Έτσι πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κεντροδεξιών πρωτίστως βουλευτών που θα επιλέξουν είτε την οδό της αποχής είτε την οδό της υπερψήφισης του νομοσχεδίου.
Ο Εμάνουελ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας, ενώ εκ παραλλήλου έχει αφήσει να εννοηθεί πως, αν το νομοσχέδιο απορριφθεί, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και στην προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών. Εκ παραλλήλου ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο έγκρισης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 49,3 του Συντάγματος της Γαλλίας, το οποίο επιτρέπει την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος με προεδρικό διάταγμα.
Στο μεταξύ εντείνονται οι διαδηλώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στους τομείς της αποκομιδής των απορριμμάτων, των μεταφορών και της ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχουν προς το παρόν «παραλύσει» την χώρα.