Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στις 00:16 στον θαλάσσιο χώρο 59 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της πόλης του Άθω
Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε στις 00:32 στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια του Άθω ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Καταγράφηκε προτού συμπληρωθούν 12 ώρες από τον ισχυρό σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Άθω, που έγινε αισθητός σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Φυσιολογική, προς το παρόν, η μετασεισμική ακολουθία στη Χαλκιδική – Δευτερεύον το ρήγμα
Φυσιολογική είναι -προς το παρόν- η μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στη Χαλκιδική, νότια της Χερσονήσου του Άθω. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η σεισμική ακολουθία δεν χαρακτηρίζεται από κάτι ιδιαίτερο και δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο θα συνεχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Ο κ. Παπαζάχος χαρακτηρίζει ευνοϊκό το γεγονός ότι ο σεισμός προήλθε από δευτερεύον ρήγμα της συγκεκριμένης ζώνης, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, ενώ σε ό,τι αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, αναφέρει: «πέντε με δέκα τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν τον χρόνο στην Ελλάδα. Γιατί να μας ανησυχεί αυτό; Μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5,2 και 5,7 Ρίχτερ στην Κάσο, των 5,5 Ρίχτερ στη Φλώρινα και πολλοί ακόμη».
Στο ερώτημα αν το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μειώνει τη σημασία του φαινομένου, απαντά καταφατικά και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε σε απόσταση 14 με 15 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε αντίθεση από τη Φλώρινα, για παράδειγμα, όπου ήταν ιδιαίτερα αισθητός. «Έτσι κι αλλιώς, στις ακτές της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους δεν υπάρχει πολύ πυκνοκατοικημένη δόμηση τον χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται λίγη προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο θα εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία και θα ήταν καλό ο κόσμος να μην κατοικεί πολύ παλιά σπίτια», προσθέτει.