Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν σε βάθος 19 χιλιομέτρων. Το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και Άρβης. Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ένα όχημα της Πυροσβεστικής βγήκε για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.
Δύο νέες σεισμικές δονήσεις νότια της Ιεράπετρας και της Άρβης
Δύο νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Δέκα λεπτά μετά τον σεισμό καταγράφηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 102 χλμ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της ‘Αρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Ευθ. Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης.
«Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου ενώ τον ακολούθησαν δύο μετασεισμοί της τάξεως των 5 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτή η πλευρά του τόξου προξενεί μεγάλους σεισμούς αλλά ευτυχώς είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές».
Σεισμοί και έρευνες στα οικόπεδα ΑΟΖ
Έντονη είναι η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για το αν οι έρευνες που πραγματοποιούνται στα οικόπεδα ΑΟΖ της Ελλάδος επηρεάζουν την σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιρροή. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Ούτε οι έρευνες, ούτε καν οι εξορύξεις όποτε και αν γίνουν δεν είναι ικανά να επηρεάσουν τις τεκτονικές πλάκες. Η πρόκληση ενός σεισμούς απαιτεί τεράστιες δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις δυνάμεις των ερευνών ή των εξορύξεων στα οικόπεδα της ΑΟΖ παγκοσμίως», τόνισε σχετικά ο κ. Λέκκας.