Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών υπέγραψαν η Σερβία, η Αυστρία και η Ουγγαρία κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθές, Τετάρτη, στο Βελιγράδι.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν οι τρεις χώρες «για να μετατοπιστεί η γραμμή άμυνας από την εισροή παράνομων μεταναστών νοτιότερα». Όπως εξήγησε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος των συνόρων της Σερβίας με την Βόρεια Μακεδονία. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα συσταθούν μικτές ομάδες περιπολίας, οι οποίες θα εξοπλιστούν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ώστε να εντοπίζουν και να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου στην Σερβία.
Κατά την συνάντηση των τριών ηγετών αναφέρθηκε ότι το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας την αποκαλούμενη βαλκανική οδό. Διαπιστώθηκε δε πως οι περισσότεροι μετανάστες εισήλθαν στην Σερβία από την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν προτίθεται να αποτελέσει «πάρκινγκ παράνομων μεταναστών» γι’ αυτό και, όπως είπε, η τριμερής συνεργασία προσβλέπει στην θωράκιση της συνοριογραμμής στο νότο.
Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών γίνονταν στα σύνορα με την Ουγγαρία, όπου υπάρχει και μεταλλικός φράχτης, ωστόσο η δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών καθιστά αδύνατη την αποτροπή των παράνομων εισόδων. Ο Βίκτορ Ορμπάν στην συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στα σύνορα με την Σερβία. «Με την συνεργασία των τριών χωρών στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα σύνορα μας», τόνισε ο ούγγρος πρωθυπουργός. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι μόνο το 2022 οι αυστριακές αρχές δεχτήκαν 96.000 αιτήματα ασύλου και επισήμανε ότι «το κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται από την ΕΕ δεν λειτουργεί και γι’ αυτό αναζητούνται συμμαχίες εκτός του πλαισίου που καθόρισαν οι Βρυξέλλες».