Κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά οι τιμές πετρελαίου!!!

Από όλες τις ακραίες, πρωτοφανείς διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού, καμία δεν ήταν πιο εντυπωσιακή από την κατάρρευση που συνέβη νωρίτερα σήμερα Δευτέρα σε ένα βασικό τμήμα του εμπορίου πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η τιμή για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το αργό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας (WTI) που πρόκειται να λήξει την Τρίτη 21-4-2020 έπεσε σε αρνητική περιοχή – μείον 37,63 δολάρια το βαρέλι. Στην ουσία οι πωλητές πληρώνουν πραγματικά τους αγοραστές για να πάρουν το εμπόρευμα από τα χέρια τους. Ο λόγος: με την πανδημία να έχει θέσει την οικονομία σε αδιέξοδο, υπάρχει τόσο μεγάλο αχρησιμοποίητο πετρέλαιο και οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έχουν εξαντλήσει το χώρο για να το αποθηκεύσουν. Και αν δεν υπάρχει μέρος για να βάλει κάποιος το πετρέλαιο, κανείς δεν θέλει ένα συμβόλαιο που πρόκειται να λήξει.

Σε αρνητική τιμή, κάτω από το 0 δολάριο κατέρρευσε το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου σε μία αγορά καταβαράθρωσης της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων. Στην Νέα Υόρκη το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου έκλεισε στα -37,63 δολάρια/βαρέλι. Η αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφηκε στο αμερικανικό αργό οφείλεται στο ότι καθώς λήγουν τα συμβόλαια (futures) Μαΐου δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανανεωθούν λόγω της πολύ μειωμένης κατανάλωσης και της αδυναμίας αποθήκευσης αλλά και του κόστους μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουν το πετρέλαιο από όπου και αν προέρχεται η προμήθεια και στη συνέχεια να το αποθηκεύσουν – όλα αυτά κοστίζουν χρήματα. Δεδομένης της συντριπτικής ανεπιθύμητης προσφοράς του West Texas Intermediate (WTI), δεν είναι παράλογο ότι η τιμή του έπεσε κάτω από το μηδέν και πήγε αρνητική.

Η τιμή του του WTI παράδοσης Ιουνίου 2020 επηρεάζεται λιγότερο, σημειώνοντας πτώση κατά 11% στα 22 δολάρια/βαρέλι όπως και η τιμή του Brent παράδοσης Ιουνίου μειώθηκε την ίδια ώρα κατά 6% στα 26 δολάρια/βαρέλι.