Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσπαθούν να ανακάμψουν και πάλι σήμερα ύστερα από πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς νέα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης ανέκοψαν το παγκόσμιο ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές, αν και οι αυξανόμενες ενδείξεις για την οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού κρατούν τους επενδυτές σε επιφυλακή.
Σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τον δανεισμό στην οικονομία.
Όλοι οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά σήμερα το πρωί, με τον γερμανικό DAX, τον ισπανικό IBEX και τον βρετανικό FTSE-100 να ενισχύονται μεταξύ 3,5% και 5,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 4,2% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Αύγουστο του 2015.
«Πιθανόν είναι απλά μια φυσιολογική αντίδραση στο μέγεθος των απωλειών των τελευταίων συνεδριάσεων παρά οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής στη Spreadex στο Λονδίνο. «Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη για το πρωινό κομμάτι της ευρωπαϊκής συνεδρίασης καθώς η αμερικανική συνεδρίαση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα τόσο πολύ, που συχνά το απόγευμα δεν έχει καμία σχέση με το πρωί».
Αφού κατέγραψε διακυμάνσεις κατά 3% έως 4% και προς τις δύο κατευθύνσεις την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα που είναι κατά περισσότερο από 30% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικά υψηλό επίπεδο του περασμένου μήνα.
Καθώς το γεγονός ότι ολόκληρα κράτη βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα προϊδεάζει για ακόμα περισσότερες πιέσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό αδιαφόρησαν για τα μακροοικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.
Σήμερα, οι traders μετά βίας αντέδρασαν στα στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία κατέβασαν ρολά.
«Εάν η παγκόσμια οικονομία είναι ένας τσίγκινος κουβάς με νερό, η επιδημία του κορονοϊού έχει ανοίξει πολλές τρύπες σε αυτόν και τα ‘μπαζούκας’ νομισματικής πολιτικής δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τη διαρροή του νερού», δήλωσε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής στην FXTM. «Η λύση ίσως να πρέπει να είναι ένας νέος κουβάς, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι μια θεραπεία για τον κορονοϊό».
Οι μετοχές στην Ιταλία σημείωσαν άλμα 5,7%, καθώς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του ιού δημιουργούν ελπίδες ότι ίσως τελειώνει η πιο επιθετική φάση της επιδημίας.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, που αυτό τον μήνα έχουν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωσαν άνοδο 3,4%.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, ασφάλισης, πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν άλμα μεταξύ 7% και 10%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης φόβου υποχώρησε στο 55,57, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.