Σκέρτσος: Ο Κασσελάκης επιτίθεται σε θεσμούς και δημοκρατία

Οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, οι παραιτήσεις των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, όπως, βέβαια, η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, κυριάρχησαν στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Και, πρώτα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Χρειάζεται περισσότερο μέτρο, περισσότερη σωφροσύνη, να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό», συνέστησε ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε: «Ο κ. Κασσελάκης, δυστυχώς γι αυτόν αλλά και για μας, ως πολίτες που τον παρακολουθούμε να ομιλεί δημόσια, έχει έλθει ουρανοκατέβατος σε ένα πολιτικό περιβάλλον που εδώ και 50 χρόνια έχει κατακτήσει την πολιτική ομαλότητα, την σταθερότητα, την εναλλαγή κυβερνήσεων χωρίς προβλήματα, το αδιάβλητο των εκλογών. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, ως κυβέρνηση, το λένε οι δικαστικές ενώσεις, οι δικηγορικοί σύλλογοι, το λένε όλοι αυτοί που έχουν την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα να επιτηρούν τις εκλογές, επίσης το λένε και διεθνείς οργανισμοί».

Ειδικώς δε, για την «ιδέα», όπως είπε ο ‘Ακης Σκέρτσος, του Στ. Κασσελάκη, να έλθουν στις εκλογές διεθνείς παρατηρητές, είναι κάτι που «δεν το ήξερε, καλό θα ήταν να διαβάσει πριν μιλήσει. Συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία, υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές», επιχειρηματολόγησε σχετικώς.

Κι αμέσως μετά εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ο κ. Κασσελάκης έχει την ψυχή Πολάκη και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Λέει πράγματα που ούτε ο κ. Τσίπρας που φημίζεται για το λαϊκισμό του, δεν τόλμησε να ξεστομίσει». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Κασσελάκη ότι επιτίθεται στους θεσμούς και στη δημοκρατία, επίσης ότι αμφισβητεί συγκεκριμένες διαδικασίες, που έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο και την ιστορία, την θεσμικότητά τους.

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας είπε και κάτι ακόμη: Παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πηγαίνει και κάνει αυτές τις δηλώσεις σε μη πολιτικές εκπομπές», τον κάλεσε «να τα πει σε πολιτικό περιβάλλον και να υπάρξει πολιτική αντίκρουση». Ενώ, κάνοντας λόγο για «απολύτως περιθωριακές απόψεις», υπογράμμισε ότι «ο κ. Κασσελάκης ακόμη δεν έχει συμμετάσχει καν ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο σε εθνικές εκλογές. Ας δοκιμασθεί και μετά ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, «αυτή η κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, είναι ειλικρινής, όταν κάνουμε λάθη, τα ομολογούμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αυτή, πιστεύω, είναι η τεράστια ποιοτική διαφορά της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι άλλοι το μόνο που κάνουν, είναι να πετροβολούν, να προσπαθούν να ρίξουν αλάτι στην πληγή».

Για το, προ έτους, σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «το θέμα των Τεμπών είναι μια εθνική πληγή, ένα εθνικό τραύμα και είναι το τραύμα όλων μας, δεν είναι ενός κόμματος, μιας παράταξης ή της αντιπολίτευσης. Εγώ προσωπικά, ως μέλος της κυβέρνησης, λογοδοτώ καθημερινά στη συνείδηση μου, γιατί κι εγώ έχω μία μάνα, η οποία έχει χάσει το παιδί της σε τροχαίο δυστύχημα. Λογοδοτώ καθημερινά στη συνείδησή μου για το κατά πόσο θα αποδώσουμε τιμή και σεβασμό στους νεκρούς. Αυτό αποτελεί μια ελληνική παράδοση, που κανείς δεν μπορεί να αποστεί από αυτήν, όπως, επίσης το κατά πόσο θα αποδώσουμε την αλήθεια στον κόσμο».

Ήταν «μια εθνική τραγωδία, τραγικό δυστύχημα, το αν ήταν έγκλημα θα το πει η δικαιοσύνη», σημείωσε και διερωτήθηκε: «Υπάρχει κάποιος που διεκδικεί το μονοπώλιο στην ευαισθησία, στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας;».

Ενώ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα διαβεβαιώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τρόπο που θα αποδώσει σεβασμό στην αλήθεια, στον πόνο και δεν θα επαναληφθεί ξανά αυτό το τραγικό συμβάν. Ποτέ!». Διερωτήθηκε δε, «για ποιο λόγο να θέλει η κυβέρνηση να συγκαλυφθούν ευθύνες;».

Εξ άλλου, συμπλήρωσε, «είμαστε ένα χρόνο μετά το δυστύχημα, η δικαιοσύνη έχει κινηθεί ταχύτατα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 34 ανθρώπους, έχουν προφυλακισθεί ήδη δύο. Το καλοκαίρι του 2024 περιμένουμε να ξεκινήσει η δίκη. Σε χρόνο – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Όταν για το Μάτι η δίκη ξεκίνησε έξι χρόνια μετά».

Επιστρέφοντας στην κριτική του κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και των δημοσκοπήσεων, «έχουν ξεφύγει σε ένα περιβάλλον απόλυτης τοξικότητας και συνωμοσιολογίας -κι αυτό δεν κάνει καλό στη δημοκρατία. Η οικονομία για να πάει καλά, για να έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού που ξεκινάει από σήμερα, για να μπορούμε να προσελκύουμε επενδύσεις, πρέπει να έχει (σ.σ. ο τόπος) πολιτική σταθερότητα. Επειδή, κάποια κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο θα είναι δεύτερο ή τρίτο, επειδή κρίνονται και πολιτικές καριέρες αρχηγών από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βλέπουμε να κυλιέται στη λάσπη η δημοκρατία. Και να ξεφεύγουν από εφημερίδες τέτοια χυδαία fake news, τα οποία στοχοποιούν, για άλλη μια φορά, οικογένειες πολιτικών προσώπων, γυναίκες τους».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση λέγοντας: «Αφήστε απέξω από την πολιτική διελκυστίνδα τις οικογένειες και τα παιδιά των πολιτικών. Δεν χρωστάνε απολύτως τίποτε. Οι γυναίκες των πολιτικών προσώπων έχουν υποστεί πάρα πολύ σεξισμό».

Στο ερώτημα, τέλος, αν οι παραιτηθέντες υπουργοί κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος επισκέφθηκαν τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη κατ’ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ‘Ακης Σκέρτσος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός έδωσε τις απαντήσεις στη Βουλή. Δεν συγκυβερνάμε με κανένα συμφέρον, κυβερνάμε εξ ονόματος του ελληνικού λαού και ο στόχος μας είναι να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να μειώσουμε τις ανισότητες, να αυξήσουμε τα εισοδήματα, να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα, να μπορούν να μένουν εδώ τα παιδιά μας και να προοδεύουν».