Σουδάν πραξικόπημα: Κλειστοί δρόμοι και καταστήματα στο Χαρτούμ

Οι δρόμοι στο Σουδάν ήταν αποκλεισμένοι σήμερα, τα καταστήματα κλειστά, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και άνθρωποι κάνουν ουρές για να αγοράσουν ψωμί, μία ημέρα μετά το πραξικόπημα και τις ταραχές που ακολούθησαν στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Η ζωή έχει σταματήσει στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τη δίδυμη πόλη Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου, με τους δρόμους να είναι κλειστοί είτε από στρατιώτες είτε από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές.

Από τα μεγάφωνα των τεμενών ακούγονται εκκλήσεις για συμμετοχή σε γενική απεργία.

Γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι στο Σουδάν έχουν καλέσει σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος.

Οι γιατροί θα σταματήσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία και θα αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών. Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται εντελώς στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στη διάρκεια της νύκτας εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την κεντρική τράπεζα επίσης δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη γενική απεργία.

https://pbs.twimg.com/card_img/1452943712791715853/OfI3N8cs?format=jpg&name=600x314

Ωστόσο η νύκτα πέρασε με σχετική ηρεμία μετά τις ταραχές της Δευτέρας, όταν διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αφού στρατιώτες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλους πολιτικούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας.

Εξάλλου ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ηγέτης του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας, του οποίου προΐστατο και το οποίο είχε συσταθεί για να οδηγήσει το Σουδάν στη δημοκρατία μετά την εξέγερση του 2019.

Παράλληλα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται να εγγυηθούν την ασφάλεια, ενώ δεσμεύθηκε να διεξαχθούν εκλογές τον Ιούλιο του 2023, οπότε και η εξουσία θα παραδοθεί σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Σήμερα ο Μπουρχάν δήλωσε ότι διαλύονται οι διοικητικά συμβούλια των εμπορικών ενώσεων, όπως μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το σουδανικό υπουργείο Ενημέρωσης, που παραμένει πιστό στον Χάμντοκ, ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι βάσει του μεταβατικού Συντάγματος της χώρας μόνο ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόνισε ότι οι ενέργειες του στρατού αποτελούν έγκλημα.

Ο Χάμντοκ είναι οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Χθες συνελήφθη από τον στρατό και πλέον κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση υπέρ της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς. Ο στρατός συνέλαβε και άλλους πολιτικούς και μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας.