Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Γεράνεια – Στάχτη 40.000 στρέμματα (upd3)

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, 15:15

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγα λεπτά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Βελτιωμένη κάπως, συγκριτικά με χθες το βράδυ, είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο στα Γεράνεια Ορη, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Αυτή την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, έχει κάψει έως τώρα περισσότερα από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία.
Συγκεκριμένα, σε νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου – Νέα ειδοποίηση του 112

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς. «Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

«Προφανώς το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα», τόνισε.

Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, ‘Ανω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, ‘Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος». Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού Σώματος).

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, ‘Ανω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Στο σημείο βρίσκονται από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Δημακογιάννης και βέβαια ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος κ. Κολοκούρης, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις, ενώ τόσο ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αντιστράτηγος, κ. Κλεφτοσπύρος όπως και ο υποστράτηγος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου, κ. Βαρσάμης μαζί με τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, τον κ. Θεοδώρου, παραμένουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.

«Η περιοχή καλύπτεται από ιδιωτικά δάση πεύκου χωρίς διαχείριση για πολλά χρόνια και τα στρέμματα που μέχρι τώρα έχουν καεί είναι περίπου 20.000», κατέληξε.

 

Νέο μήνυμα του 112: Απομάκρυνση των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες-Ντουράκος

Νέο μήνυμα μέσω του  Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 εστάλη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση οικισμού στο Αλεποχώρι.

Συγκεκριμένα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες- Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι- Μέγαρα για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες.

Νωρίτερα, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112,  οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή  με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η φωτιά συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη καίγοντας πυκνό πευκοδάσος.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου λόγω της πυρκαγιάς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

 

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη

Από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, και στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων.

Σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης: Στο Αλεποχώρι μετέβη και ο περιφερειάρχης

Από νωρίς το πρωί, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Σχίνο Λουτρακίου και εξαπλώθηκε προς στο Αλεποχώρι σε σύντομο διάστημα, ενισχύοντας την πυροσβεστικη με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι μετέβη ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όπου ενημερώθηκε για την εξελισσόμενη κατάσταση από τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, τον δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη αλλά και εκπροσώπους της πυροσβεστικής. Ωστόσο, σε επαγρύπνηση είναι και η γενική διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φωτιάς, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής. Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Λειβαδάρο και τη γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Περιφέρεια από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως έγινε αντιληπτό από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, μεγάλο μέρος του καπνού μεταφερθηκε προς την Αττική, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά, σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα) στο διάστημα 14:00 – 15:00 οι τιμές για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3, ενώ το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσει και η σωματιδιακή ρύπανση στην Αττική θα περιοριστεί λόγω αλλαγής φοράς του ανέμου.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης επισήμανε τα εξής:

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, είμαστε επί ποδός και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί, έχουν δοθεί οδηγίες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών».

Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους οι πολίτες, αυτά είναι:

1. Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. ‘Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης, συνιστάται να αποφευχθεί η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής σε αυτούς.