Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής NAVTEX η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά το πέρας του συνόδου κορυφής, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Μπορέλ: “Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια”

Την ανησυχία της για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τα Βαρώσια εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπροσώπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του:

«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο “άνοιγμα” από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020.

Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από αυτήν την άποψη, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.

Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ».