Στην κήρυξη εκεχειρίας εγκαίρως για το Ραμαζάνι ελπίζουν οι Παλαιστίνιοι

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εγκαίρως για το Ραμαζάνι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρίαντ αλ Μάλικι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ που διεξάγεται στην Αντάλια της Τουρκίας ο αλ Μάλικι επεσήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «η μοναδική νόμιμη αρχή» που μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όμως έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται μέσω τρίτων ενδεχόμενη ανακωχή στη Γάζα με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους, το οποίο φέτος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μπορεί να πέσει από τον ουρανό, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες και με προβλήματα

Μπροστά στην ολοένα και πιο απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος», χώρες έχουν αρχίσει τις ρίψεις εφοδίων από αέρος.

Έπειτα από πέντε μήνες πολέμου η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα μέσω των φορτηγών που μεταφέρουν εφόδια έχει μειωθεί δραστικά και οι κάτοικοι του θύλακα είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν αρχίσει να ρίχνουν από αέρος παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια. Αεροσκάφη της Ιορδανίας, με τη στήριξη χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν μέχρι στιγμής οργανώσει τις περισσότερες τέτοιες αποστολές.

Πολλά αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν εφόδια στη Γάζα την Πέμπτη, όπως και αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ίμαντ Ντουγκμός, από την αλ Σάμπρα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο AFP ότι κατάφερε να βρει πόσιμο νερό και τρόφιμα χάρη στις ρίψεις αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά εφόδια για όλους.

«Τελικά κατάφερα να πάρω μερικούς σάκους με ζυμαρικά και τυρί, αλλά τα εξαδέλφια μου δεν πήραν τίποτα», δήλωσε ο 44χρονος άνδρας. «Χάρηκα που είχα τρόφιμα για τα παιδιά μου, αλλά δεν αρκούν».

Ανθρωπιστική κρίση

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας έχει μειωθεί στο ελάχιστο από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από όπου ξεκίνησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να φάνε ζωοτροφές.

Δέκα παιδιά έχουν ήδη πεθάνει «από υποσιτισμό και αφυδάτωση», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις επόμενες ημέρες» στη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος.

«Τις επόμενες ημέρες θα συμμετέχουμε με τους φίλους μας από την Ιορδανία και άλλους σε αεροπορικές ρίψεις τροφίμων και άλλων αγαθών» στη Γάζα, εξήγησε.

Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι αυτές οι ρίψεις «δεν μπορούν να είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες.

Πέρα από τους κινδύνους που συνδέονται με τη ρίψη βαριών κιβωτίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στο AFP ότι πολλά κιβώτια κατέληξαν στη θάλασσα.

«Η περισσότερη βοήθεια έπεσε στη θάλασσα σήμερα και τα αλεξίπτωτα που έπεσαν την Πέμπτη και την Τετάρτη βρέθηκαν όλα στη θάλασσα, με εξαίρεση έναν πολύ μικρό αριθμό», επεσήμανε ο Χάνι Γαμπούν που ζει στην πόλη της Γάζας με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζονται εκατοντάδες τόνοι βοήθειας για να αντιμετωπιστεί ο λιμός και να τραφεί ο πληθυσμός».

«Εξαιρετικά δύσκολο»

Για τον Γενς Λέρκε εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha) οι αεροπορικές ρίψεις εγείρουν «πολλά προβλήματα».

«Η βοήθεια που φτάνει με αυτόν τον τρόπο δεν θα πρέπει να είναι παρά η έσχατη λύση», δήλωσε. «Η μεταφορά μέσω χερσαίων οδών είναι απλώς καλύτερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα», εξήγησε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει τίποτα, ο λιμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις ότι παρεμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσα τους και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο αν το Ισραήλ άνοιγε τα μεθοριακά περάσματα και επέτρεπε στα κομβόι φορτηγών να εισέλθουν στη Γάζα και να παραδώσουν τη βοήθεια με ασφάλεια.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σχεδόν χίλια φορτηγά περιμένουν στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

«Οι αεροπορικές ρίψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ, ωστόσο πρόσθεσε «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι».

Εξάλλου οι αεροπορικές ρίψεις έχουν μεγάλο κόστος.

Όπως επεσήμανε χθες στο BBC ο Τζέρεμι Κόνιντικ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Refugees International, ένα αεροπλάνο μπορεί να πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας ίση με αυτή που μεταφέρουν δύο φορτηγά, αλλά με το δεκαπλάσιο κόστος.

«Αντί να ρίχνουμε τρόφιμα από αέρος, θα πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση βοήθειας μέσω πιο παραδοσιακών τρόπων, που επιτρέπουν την παροχή βοήθειας σε μεγαλύτερη κλίμακα», πρόσθεσε.

Η Αφρικανική Ένωση “καταδικάζει σθεναρά τη σφαγή Παλαιστινίων”

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ κατηγόρησε το Ισραήλ για «μαζική σφαγή» των Παλαιστινίων και ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας μετά τον θάνατο την Πέμπτη περισσότερων από 100 Παλαιστινίων κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Σ. Ε. Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδικάζει σθεναρά αυτή την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι οι οποίοι αναζητούσαν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε η Αφρικανική Ένωση σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε σήμερα στο Χ.

Παράλληλα η Αφρικανική Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα για το περιστατικό προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» και ζήτησε την κήρυξη «εκεχειρίας αμέσως και χωρίς όρους».

Την Πέμπτη αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους πεινασμένων Παλαιστινίων το οποίο έτρεχε προς το μέρος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας. Ο απολογισμός είναι 115 νεκροί και περίπου 760 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Xαμάς.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη για τον κίνδυνο «επικείμενου λιμού» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε «ποδοπάτημα» όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι περικύκλωσαν το κομβόι των 38 φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες που ένιωσαν να «απειλούνται» έκαναν χρήση «περιορισμένων πυρών» και έκανε λόγο για «ποδοπάτημα στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν δεκάδες κάτοικοι».

Οι αρχές του Ισραήλ είναι «υπεύθυνες» για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμά η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ επέκρινε τις αρχές του Ισραήλ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και «υπόλογες» για «αδικαιολόγητες» καταστάσεις, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της βοήθειας είναι ξεκάθαρα ισραηλινές», υπογράμμισε ο Σεζουρνέ, επισημαίνοντας ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «δημιουργεί μη υπερασπίσιμες και αδικαιολόγητες καταστάσεις, για τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι υπόλογοι».

Η Γαλλία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει τις ισραηλινές αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των σημείων διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα, ωστόσο δεν το έχει πετύχει και «ο λιμός προστίθεται στη φρίκη», κατήγγειλε ο Γάλλος υπουργός.

Οι δηλώσεις του Σεζουρνέ γίνονται αφού 115 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τη Χαμάς, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πεινασμένου πλήθους που συγκεντρώθηκε για να παραλάβει επισιτιστική βοήθεια, ενώ σημειώθηκε και ποδοπάτημα.

Ο Σεζουρνέ μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό.

Σήμερα εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «σε αδιέξοδο για τη Ράφα», την πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου στοιβάζονται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση για να νικήσει τη Χαμάς «στο τελευταίο της προπύργιο».

Θα πρόκειται «για μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή: κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε», διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο Σεζουρνέ υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ζητεί εδώ και μήνες εκεχειρία που θα διαρκέσει.

Όταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σύγκρουση, ο υπουργός απάντησε «ο καθένας έχει τον μοχλό του» για την άσκηση πίεσης, αναφέροντας ως παράδειγμα την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας ή τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να επιβάλλουμε εμπάργκο στα όπλα!», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι «είναι ένα σύνολο στοιχείων τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με συντονισμένο τρόπο σε διπλωματικό επίπεδο».