Το ξανάκανε! Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική φορά και μάλιστα με ρεκόρ αγώνων (8.52μ.)! Το τρομερό παιδί των Γρεβενών, μετά το χρυσό στο Βερολίνο το 2018, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Μόναχο και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μήκους που κατακτά δύο σερί χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό ανοικτού και δεύτερος στον ελληνικό στίβο, αφού μόνο η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατακτήσει μέχρι σήμερα δύο διαδοχικά χρυσά στα Ευρωπαϊκά ανοικτού του 2016 και του 2018. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο έδειξε από νωρίς σήμερα (16/8), στον τελικό του μήκους, πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για να… πετάξει στα 8.52, στο 4ο άλμα του κάνοντας ρεκόρ αγώνων! Ο «ιπτάμενος» Τεντόγλου χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, αφού προηγήθηκε αυτό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο βάδην στα 35 χιλιόμετρα.
Αν και αρχικά οι διοργανωτές είχαν στη 2η θέση τον Βρετανό Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς με 8.06 καλύτερη επίδοση στην 5η του προσπάθεια, εν τέλει αυτή ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να μείνει στην 5η θέση με καλύτερη επίδοση τα 7.97. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε με 8.06 ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ (αρχικά ήταν χάλκινος) και το χάλινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γάλλος Ζιλ Πομερί με επίσης 8.06 (είχε δεύτερη καλύτερη επίδοση ο Σουηδός).
Αν και στα προκριματικά, δεν ένιωθε καλά και δεν έπιασε τις επιδόσεις που μπορούσε, στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου… δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση. Μετά το άκυρο πρώτο άλμα του, επέστρεψε δυναμικά στο δεύτερο. Αν και πάτησε αρκετά πίσω στη βαλβίδα έκανε επίδοση 8.23μ. για ν’ ανεβεί στην πρώτη θέση. Και στην 3η προσπάθειά του φάνηκε πως «καθάρισε» το χρυσό μετάλλιο καθώς… πέταξε στα 8.35. Όμως, φύλαγε το καλύτερο… για την 4η προσπάθειά του. Με άλμα στα 8.52, οκτώ εκατοστά κάτω από το ατομικό ρεκόρ του (8.60μ.) σε ανοικτό στίβο,ο ασημένιος στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον «έγραψε» με χρυσά γράμματα το όνομά του ως νικητής του αγωνίσματος του άλματος εις μήκος και στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Τεντόγλου σταμάτησε μετά την 4η προσπάθεια, καθώς δεν ένιωθε απειλή πλέον για το χρυσό μετάλλιο.
Τα αποτελέσματα του τελικού στο άλμα εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου:
ΟΝΟΜΑ ΧΩΡΑ ΕΠΙΔΟΣΗ 1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52 ΧΡΥΣΟ 2. Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.06 ασημένιο 3. Ζιλ Πομερί (Γαλλία) 8.06 χάλκινο 4. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 7.98 5. Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς (Μ. Βρετανία) 7.97 6. Χένρικ Φλάτνες (Νορβηγία) 7.83 7. Έκτορ Σάντος (Ισπανία) 7.82 8. Μάρκο Τσέκο (Κροατία) 7.77 9. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.66 10. Ρέινολντ Μπάνιγκο (Μ. Βρεταναία) 7.66 11. Λάζαρ Άνιτς (Σερβία) 7.37 -. Ίνγκαρ Κίπλεσουντ (Νορβηγία) ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Η πρώτη σπουδαία διάκριση για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, είναι γεγονός. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χιλιόμετρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μόναχο, αφού τερμάτισε κρατώντας την ελληνική σημαία, καλύπτοντας την απόσταση σε δύο ώρες και 47 λεπτά.
Η 38χρονη (!) Ντρισμπιώτη, είχε… προειδοποιήσει για την εξαιρετική της κατάσταση, τον προηγούμενο μήνα, καθώς τερμάτισε 4η στην ίδια απόσταση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γιουτζίν.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, βρέθηκε από την αρχή στον όμιλο με τις πρωτοπόρους και από το 18ο χιλιόμετρο, τέθηκε επικεφαλής. Στην συνέχεια, η Ντρισμπιώτη, έκανε ιδανική διαχείριση δυνάμεων και στα τελευταία τρία χιλιόμετρα της διαδρομής, κατάφερε να αποσπασθεί κατά περίπου ένα δευτερόλεπτο από την Ισπανίδα, Ρακέλ Γκονζάλες, η οποία ήταν και η βασική της αντίπαλος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για το ελληνικό βάδην σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι το 2004 στην Αθήνα, η Αθανασία Τσουμελέκα, στέφθηκε Ολυμπιονίκης.
Στον αγώνα, έλαβαν μέρος και η Ευσταθία Κουρκουτσάκη, η οποία κατετάγη 16η με 3:07.42 και η Κυριακή Φιλτισάκου, η οποία δεν κατάφερε να τερματίσει.
Οι πρώτες οκτώ του τελικού στα 35 χιλιόμετρα βάδην του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είναι οι εξής:
1. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα) 2:47.00 2. Ρακέλ Γκονζάλες (Ισπανία) 2:49.10 3. Βικτόρια Μανταράζ (Ουγγαρία) 2:49.58 4. Φεντερίκα Κουριάτσι (Ιταλία) 2:52.06 5. Ολγκα Νιέτζιαλεκ (Πολωνία) 2:53.12 6. Λίντια Μπαρτέλα (Ιταλία) 2:55.04 7. Μαρ Σουάρες (Ισπανία) 2:55.27 8. Ινα Λόσεβα (Ουκρανία) 2:57.55