Την ερχόμενη Πέμπτη 9 Απριλίου θα καταβληθεί το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διατεθεί οι πόροι για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, και, παράλληλα, τη Μεγάλη Τετάρτη έως Μεγάλη Πέμπτη θα δοθούν τα 400 ευρώ σε επιστήμονες.
Αυτό ανακοίνωσε (στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το πακέτο των μέτρων και τον Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα», αποσαφηνίζοντας πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, αλλά κρατάμε και εφόδια για την επόμενη ημέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 15,7 δισ. ευρώ στο «μαξιλάρι» ασφάλειας και περίπου 20 δισ. ως ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης», είπε.
Πρόσθεσε δε, ότι «υπάρχει μια σειρά από άλλα πολεμοφόδια που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθήσουμε επεκτατική πολιτική», επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για αγώνα ταχύτητας. Να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, έως τώρα έχουν μπει 5.450 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», και έχουν υποβάλει αίτηση 1.920 επιχειρήσεις. Προανήγγειλε εκ νέου ρυθμίσεις για τις οφειλές των φορολογουμένων που έχουν ανασταλεί σήμερα και θα συσσωρευτούν μετά την κρίση, λέγοντας ότι «θα είναι ουτοπικό να πούμε τον Σεπτέμβριο, έλα και πλήρωσέ τα όλα».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, τέλος, πως «με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψής του μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση». Προσθέτοντας ότι «λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι, και σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για τον χώρο του τουρισμού».