Στις φυλακές Δομοκού μαζί με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες βρίσκεται ο «νούμερο δύο» της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Παππάς. Ο 59χρονος, ο οποίος συνελήφθη χτες από την Αντιτρομοκρατική στου Ζωγράφου και αφού οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, μετήχθη το απόγευμα στις φυλακές Δομοκού όπου παρελήφθη από τους υπαλλήλους.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, 20:13
Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έδωσε ήδη μια πρώτη συνέντευξη στον διευθυντή των φυλακών και στην συνέχεια οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, όπου θα παραμείνει απόψε και για μία εβδομάδα ή 14 μέρες, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί σε μοριακά τεστ και αναλύσεις για Covid-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παππάς εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει μαζί με τον Γιάννη Λαγό, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες μέσα στη φυλακή.
Πάντως, και ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά ο Χρήστος Παππάς, βρίσκεται επίσης στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη χθες το βράδυ, μετά από οκτώ μήνες που παρέμενε φυγόποινος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μια γυναίκα 52 ετών έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.
Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στη γυναίκα που τον φιλοξενούσε
Σε φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η 52χρονη γυναίκα στο σπίτι της οποίας στου Ζωγράφου συνελήφθη χθες το βράδυ ο καταζητούμενος, φυγόποινος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό, έδωσε ωστόσο αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση της κατηγορουμένης για υπόθαλψη εγκληματία, ορίζοντας ότι οι 3 μήνες από την ποινή που της επιβλήθηκε θα είναι εκτιτέοι. Έτσι η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μετά την ολοκλήρωση της δίκης.
Η γυναίκα είπε στο δικαστήριο πως ο Χρήστος Παππάς δεν έμενε στο σπίτι της και πως χθες ήταν η πρώτη φορά που την επισκέφθηκε από όταν καταδικάστηκε και ότι δεν σκέφθηκε να ειδοποιήσει τις Αρχές. Όπως ανέφερε απολογούμενη: «Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι».
Σύμφωνα με την κατηγορουμένη: «Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις Αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις Αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του».
Στην ερώτηση της Έδρας αν θεώρησε πως θα κινδύνευε σε περίπτωση που ειδοποιούσε τις Αρχές , η 52χρονη απάντησε: «Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια».
-Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις Αρχές;
-Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Είμαι μοναχοπαίδι, έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια.
Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα.
Στην πρόταση του ο Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της 52χρονης ομοϊδεάτισσας του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης , χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, «η υπόθαλψη, ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα παραμονής, τελέστηκε. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης. Η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».
Οι αστυνομικοί που οι καταθέσεις τους αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, αναφέρουν πως «στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην Αστυνομία στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη “κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής”. Έτσι μετέβησαν στη διεύθυνση που υποδείχθηκε από την καταγγελία και εντόπισαν τον υπαρχηγό του ναζιστικού μορφώματος. Στο σπίτι εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορουμένη δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα , τα οποία έγραφαν: “ΔΧΠ σ´αγαπάω”, “Σ’αγαπάω, αδέκαστος”, “Σ’αγαπάω, πατήρ” και “Δάσκαλος”».
Ο κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής η «τεταμένη δεξιά» και οι έπαινοι στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας
Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται όχι μόνο ισχυρό στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο είναι συνιδρυτές της. Επίσης, οι δύο άνδρες είναι κουμπάροι, καθώς ο Χρήστος Παππάς έχει βαφτίσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».
Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.
Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».
Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες. Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.
Συνήγορος Χρ. Παππά: «Ήθελε να παραδοθεί – Ήταν περαστικός από το σπίτι που τον συνέλαβαν»
«Ήθελε να παραδοθεί», ανέφερε σε δήλωσή του για τον φυγόποινο μέχρι χθες το βράδυ εντολέα του ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης και πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα «νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταυριανάκης, ο Χρήστος Παππάς «ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο εντολέας του θα μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού.
Σημειώνεται, ότι στις συγκεκριμένες φυλακές κρατούνται οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματαθαιόπουλου, που κρατείται όπως και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Ποινική δίωξη στην γυναίκα που φιλοξενούσε τον Χρ. Παππά-Παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο
Την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία απήγγειλε ο Εισαγγελέας στην 52χρονη γυναίκα στο σπίτι της οποίας στην περιοχή του Ζωγράφου συνελήφθη ο φυγόποινος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Χρήστος Παππάς. Η 52χρονη, ουκρανικής καταγωγής, που έχει αναπτύξει πολιτική δράση στον χώρο που κινείται η Χρυσή Αυγή, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της παραπέμφθηκε σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.