Στον καφέ εστιάζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, ήταν πολύ εύκολο στα στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών να εξηγήσουν στους επενδυτές πώς λειτούργησαν οι επιχειρήσεις τους. Απλώς εντόπιζαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, προχωρούσαν σε εξόρυξη με το μικρότερο δυνατό κόστος και παρακολουθούσαν την πορεία των κερδών.

Αυτό τελείωσε τώρα. Η αλλαγή είναι τόσο βαθιά που ο διευθύνων σύμβουλος (ceo) της BP πρόσφατα βρέθηκε να υπερτιμά τη δυναμική κέρδους ενός άλλου εμπορεύματος. Του καφέ. «Οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν — η BP πουλάει καφέ. Πουλήσαμε 150 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ πέρυσι», δήλωσε ο Bernard Looney (Μπέρναρντ Λούνεϊ) σε συνέντευξή του τον Αύγουστο, αναφερόμενος σε περίπτερα (shops) που συνδέονται με τα πρατήρια καυσίμων της εταιρείας. «Είναι μια πολύ δυνατή επιχείρηση. Είναι μια επιχείρηση ανάπτυξης», ανέφερε.

«Είναι μια πολύ δυνατή και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση» σπεύδει να προσθέσει, αναφερόμενος στα κιόσκια καφέ, τα οποία έχουν στηθεί σε αρκετά βενζινάδικα της εταιρείας.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i0Zc2LPmLCOA/v0/696x-1.jpg

Από την ορυκτό πλούτο στην «πράσινη» ενέργεια

Πέρυσι, για πρώτη φορά στη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία, η ηλιακή και αιολική ενέργεια διέθεταν το μεγαλύτερο μερίδιο ανάμεσα στις νέες πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι ο κόσμος χρήζει καθαρότερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Έτσι, το να πουλάς καπουτσίνο δεν είναι και τόσο κακή ιδέα για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να βρουν τη χρυσοφόρο φόρμουλα, προκειμένου να διατηρηθούν ανταγωνιστικές.

«Έχει έρθει η ώρα για την ενεργειακή μετάβαση» δηλώνει, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Markit, Daniel Yergin (Ντάνιελ Γερτζίν) .

Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου BP, σε ισοδύναμα βαρελιών ημερησίως:
2019: 2,6 εκατομμύρια
Στόχος του 2030: 1,5 εκατομμύρια

Αυτή τη στιγμή, η μετάβαση προς την «πράσινη» ενέργεια αποδεικνύεται πιο πειστική στην Ευρώπη, αν και τα πρώτα σημάδια είναι ορατά και στις ΗΠΑ.

Η πράσινη μετάβαση είναι περισσότερο εμφανής στην Ευρώπη, αλλά οι ίδιες δυνάμεις σφυροκοπούν τη βιομηχανία στις ΗΠΑ. Σε ένα άλλο αδιαμφισβήτητο σημάδι της εποχής, τον περασμένο μήνα η μετοχή της Exxon Mobil αφαιρέθηκε από τον δείκτη Dow Jones για πρώτη φορά από το 1928. Στον δείκτη S&P 500, ο τομέας της ενέργειας διαθέτει το μικρότερο μερίδιο, με εξαίρεση τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Κίνας –όπου η κυριαρχία του μαύρου χρυσού προς το παρόν παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Ποιο είναι όμως το μέλλον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών χωρίς πετρέλαιο;

Στο άκρο αυτής της προσέγγισης βρίσκονται τα μονοπάτια που σκιαγραφούνται από την BP και την ιταλική Eni. Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι την επόμενη δεκαετία θα έρθουν να μοιάζουν με διασταύρωση μεταξύ μιας πιο λεπτής έκδοσης μιας παραδοσιακής εταιρείας πετρελαίου και που σήμερα είναι περισσότερο σαν ένα βοηθητικό πρόγραμμα (με, ναι, μια αλυσίδα καταστημάτων πώλησης καφέ για οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων). Καθώς η κληρονομιά ξεθωριάζει, η θεωρία λέει ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαύσιμα και σημεία φόρτισης EV θα αποδώσουν μεγάλα κέρδη.

Ανανεώσιμη ενέργεια BP:

2019: 2.5 GW
Στόχος για 2030: 50 GW

Εάν στο παρελθόν τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας ήταν γνωστά ως «διεθνείς εταιρείες πετρελαίου», η νέα ορολογία περιγράφει αυτήν την προσέγγιση ως δημιουργία «ολοκληρωμένων εταιρειών ενέργειας».

Πηγή: Bloomberg