Στο 2% επανέλαβε σήμερα ότι θα υποχωρήσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το φθινόπωρο, από 3% που είναι σήμερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Υπενθυμίζεται ότι ίδιος από το βήμα του συνεδρίου του Βloomberg τον περασμένο Νοέμβριο (18/11) είχε προβλέψει ότι το βασικό επιτόκιο θα υποχωρήσει έως το τέλος του 2025.
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3% αυτό είναι το βασικό επιτόκιο. Οι τράπεζες το περνάνε στα επιτόκια, είναι υποχρεωμένες, και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί ακριβώς αυτή τη μείωση, γιατί τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα άρα περνάει η μείωση υποχρεωτικά. Και επίσης αναμένω να γίνει μείωση ακόμα άλλων 100 μονάδων βάσης, δηλαδή να φτάσουμε κοντά στο 2% προς το φθινόπωρο του 2025. Ο δανειολήπτης θα το δει άμεσα αυτό».
Όσον αφορά το ζήτημα των τραπεζών και των προμηθειών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες δεν είναι μόνο προμήθειες από μεταφορά χρημάτων, από ανάληψη από τα ATM που αφορούν τα μέτρα, είναι και προμήθειες από επενδυτική τραπεζική, από διαχείριση χαρτοφυλακίων άρα δεν μπορείς να παρέμβεις σ’ αυτά, αυτά είναι αμοιβές που κάνουν για δουλειές που κάνουν. ‘Αρα πιστέψτε με τα μέτρα είναι σωστά, μετρημένα και τιμολογημένα. Ίσως και οι τράπεζες έχουν πέσει λίγο θύμα της δικής τους ρητορικής ότι πάνε όλα τέλεια, ότι έχουν πολύ μεγάλα κέρδη».
Σημείωσε επίσης ότι «κέρδη έχουν μόνο το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, πρέπει να έχουν κέρδη και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μην ξεχνάτε τα προηγούμενα χρόνια είχαν και μεγάλες ζημιές».
«Τα μισά κεφάλαια των τραπεζών, λόγω ακριβώς του κουρέματος των ομολόγων, λόγω των κόκκινων δανείων, δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο ακόμα, είναι μια απαίτηση έναντι του ελληνικού δημοσίου που έχουν, αυτό ονομάζεται αναβαλλόμενη φορολογία. Πληρώνουν αλλά συμψηφίζονται με την υποχρέωση που έχει το δημόσιο απέναντι τους. ‘Αρα λοιπόν θέλουμε τώρα τα κέρδη που κάνουν ένα μέρος αυτών των κερδών, πρέπει οπωσδήποτε να πάει σε μέρισμα διότι άνθρωποι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε μετοχές, δεν μπορούμε να πούμε στους μετόχους ότι δεν θα πάρετε ποτέ μέρισμα. ‘Αρα λοιπόν ένα κομμάτι θα πάει σε μέρισμα. Ένα κομμάτι βεβαίως πηγαίνει σε απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογίας και ένα πηγαίνει σε αύξηση κεφαλαίου. ‘Αρα λοιπόν πρέπει να τα πετύχουν και τα τρία αυτά μαζί».
Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Νοέμβριο 2024
Aύξηση περίπου μισού δισ. ευρώ (551 εκατομμμύρια ευρώ) κατέγραψαν οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο του 2024, αγγίζοντας τα 147,8 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 137 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,8% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,7 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 2,122 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 11,9% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, – για τον Νοέμβριο πάντα – οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων (MXE) αυξήθηκαν κατά 1,368 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2,286 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 164 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2,58 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 5,0% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αύξηση κατά 799 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και οι καταθέσεις του Δημοσίου (Γενική Κυβέρνηση) έναντι αύξησης κατά 389 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,7% από -12,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στο σκέλος των δανείων, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στη μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1,898 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,020 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 16,2% από 14,8% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 15,8% από 13,4% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,558 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,198 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε στο 20,1% από 26,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 341 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οριακά θετική ήταν η χρηματοδότηση προς ιδιώτες καθώς καταγράφηκε θετική ροή μόλις 21 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 78 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -0,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Συνολικά o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 10,0% τον Νοέμβριο από 9,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,931 δις ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,881 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Θετική τέλος, ήταν και η ροή χρηματοδότησης προς το Δημόσιο κατά 607 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 894 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -2,3% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.