Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε 563 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 73 νέους θανάτους και 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, 10:25
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέ ανήλθε χθες σε 2.987 σύμφωνα με την ίδια πηγή ενώ συνολικά ξεπέρασαν τα 28.000.
Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Εν τω μεταξύ, διπλασιάστηκαν σε 20 τα κρούσματα του 2019-nCoV πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στα ύδατα της Ιαπωνίας.
Η επιδημία, που έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας, άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν έκανε την εμφάνισή του ο ιός σε αγορά τροφίμων της πόλης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.
Ο Χου Λισάν, τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε χθες ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτιρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή» έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς.
Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθες τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Ουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.
Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο ευλόγως δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.
Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να «βαφτίσουν» επίσημα τον νέο κοροναϊό
Ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και συνεχώς εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, σύντομα θα αποκτήσει ένα νέο κανονικό όνομα και όχι το προσωρινό “2019-nCoV” που του έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μια ομάδα επιστημόνων εργάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες για να του δώσει ένα όνομα και η απόφαση τους αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα. Το όνομα έχει βρεθεί και έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες.
Η επίκουρη καθηγήτρια Κρίσταλ Γουάτσον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «η ονομασία ενός νέου ιού συχνά καθυστερεί αρκετά και η προσοχή έχει εστιαστεί μέχρι σήμερα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, πράγμα κατανοητό. Υπάρχουν όμως λόγοι που η ονομασία του ιού θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα».
Για να τον διακρίνουν από τους προηγούμενους κοροναϊούς, έως τώρα οι επιστήμονες τον λένε «νέο» ή «2019-nCoV», που σημαίνει «ένας νέος κοροναϊός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2019».
«Το όνομα αυτό που έχει σήμερα, δεν είναι εύκολο στη χρήση του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να χρησιμοποιούν άλλα ονόματα για τον ιό. Ο κίνδυνος όταν δεν υπάρχει ένα επίσημο όνομα, είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όρους όπως Ιός της Κίνας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμών», τόνισε η δρ Γουάτσον.
Την κατάσταση επιδεινώνουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου ανεπίσημα ονόματα επικρατούν γρήγορα και μετά είναι δύσκολο κανείς να τα «ξεριζώσει». Το επείγον καθήκον της επίσημης ονοματοδοσίας του ιού είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών (ICTV).
Το 2009 το ξέσπασμα του ιού Η1Ν1 είχε ανεπίσημα βαφτιστεί «γρίπη των χοίρων». Αυτό οδήγησε την Αίγυπτο να εξοντώσει όλο τον πληθυσμό των χοίρων της χώρας, παρόλο που ο ιός εξαπλωνόταν από τους ανθρώπους και όχι από τους χοίρους.
Αλλά και τα επίσημα ονόματα μπορεί να αποδειχθούν προβληματικά. Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άσκησε κριτική για το όνομα που δόθηκε στον ιό MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) το 2015, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω όνομα ευνοούσε την πυροδότηση αντιδράσεων κατά συγκεκριμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων (εν προκειμένω αραβικών και μουσουλμανικών).
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, το όνομα για τον νέο κοροναϊό δεν πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφική ένδειξη, όνομα ανθρώπου, ζώου ή φαγητού, ούτε αναφορές σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή βιομηχανία. Πρέπει επίσης να είναι σύντομο και περιγραφικό όπως το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).
Για να «πιάσει» το όνομα όμως, «πρέπει επίσης να ‘κυλάει’ από τη γλώσσα λίγο πιο γρήγορα από τα άλλα ονόματα εκεί έξω», δήλωσε ο καθηγητής ιολογίας Μπένζαμιν Νιούμαν του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας, η οποία ξεκίνησε να συνεδριάζει πριν δύο εβδομάδες για να βρει όνομα στο νέο κοροναϊό.
Οι Η.Π.Α. ανέφεραν ότι προετοιμάζονται για πιθανή πανδημία και το Χονγκ Κονγκ έκλεισε περισσότερα σημεία ελέγχου με την ηπειρωτική Κίνα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό ανήλθε σε τουλάχιστον 425, καθώς η επαρχία Hubei ανέφερε επιπλέον 64 θανάτους από τις 3 Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκαν 2.345 νέα κρούσματα κορωναϊού φέρνοντας το σύνολο ασθενών στην επαρχία στις 13.522. Περίπου 11.000 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προετοιμάζονται σαν να εξαπλώνεται στην Αμερική ο ιός από την Κίνα. Οι επιστήμονες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε νυχτερίδες στην προσπάθειά τους να βρουν την προέλευση του παθογόνου τύπου.
Καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές από την επιδείνωση της κρίσης, οι αξιωματούχοι αξιολογούν εάν ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη φέτος θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 8 ημέρες και πλέον το νοσοκομείο όπου θα διακομίζονται όσοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό στην Ουχάν της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε από σήμερα να δέχεται ασθενείς, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το νοσοκομείο Χουοσενσάν («το βουνό του θεού της φωτιάς» στα κινεζικά) διαθέτει 1.000 κλίνες για ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον ιό και σχεδιάστηκε με στόχο να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, όπου παρατηρείται έλλειψη κλινών καθώς ο ιός εξαπλώνεται.