Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο με μετανάστες κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας αυξήθηκε στους 61, όπως δήλωσε αξιωματούχος σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.
Νωρίς χθες, ξύλινο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχια κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας.
Συνολικά έως τώρα έχουν βρεθεί 61 νεκροί, ενώ 80 άνθρωποι διασώθηκαν, δήλωσε η Μανουέλα Κούρα, αξιωματούχος των περιφερειακών αρχών.
Το σκάφος μετέφερε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και 12 παιδιά, όπως δήλωσαν νωρίτερα οι αρχές.
Με βάση τις αναφορές από τους επιζώντες, οι αρχές πιστεύουν ότι συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 180 με 200 άνθρωποι, πρόσθεσε η Κούρα.
Μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν ότι βοηθούσαν αρκετούς ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στο ναυάγιο.
«Έχουμε περιπτώσεις παιδιών, που έμειναν ορφανά, όπως ένα 12χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν που έχασε όλη την οικογένειά του, μια εννεαμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αδελφιών, γονέων και άλλων στενών συγγενών», δήλωσε ο Σέρτζιο Ντι Ντάτο από τους MSF.
Πάνω από 20 Πακιστανοί πνίγηκαν στο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην νότια Ιταλία, λέει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε σήμερα ότι πάνω από 20 Πακιστανοί εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των 59 ανθρώπων που πνίγηκαν όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχια κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας.
Τουλάχιστον 81 άνθρωποι επέζησαν από το χθεσινό ναυάγιο, ενώ 20 νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένου ενός σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές.
Το ξύλινο σκάφος, που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, εκτιμάται ότι μετάφερε ανθρώπους επίσης από το Ιράν και το Αφγανιστάν.
«Οι αναφορές για τον πνιγμό πάνω από 20 Πακιστανών σε μια ναυτική τραγωδία στην Ιταλία προκαλούν βαθύ προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο Σαρίφ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι έδωσε «οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να εξακριβώσει τα γεγονότα το συντομότερο δυνατόν και να ενημερώσει το έθνος».
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις διόδους που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι διακινητές για να μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη. Η Ιταλία είναι από τα βασικά σημεία άφιξης των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, με πολλούς εξ αυτών να επιδιώκουν να ταξιδέψουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών των Ηνωμένων Εθνών έχει καταγράψει πάνω από 17.000 θανάτους και εξαφανίσεις στη κεντρική Μεσόγειο από το 2014. Πάνω από 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν εξαφανιστεί φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό.