Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
Ο Σούνακ θα εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, επεσήμανε το γραφείο του, και θα προειδοποιήσει κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές έχουν χαθεί μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να αποτελέσει «σημείο καμπής για τους ηγέτες της περιοχής και όλου του κόσμου ώστε να ενωθούν και να αποφύγουν την περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Παράλληλα ο Σούνακ δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής».
Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, το συντομότερο δυνατόν ώστε να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα βοήθεια και να καταφέρουν να φύγουν από εκεί Βρετανοί πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Τουλάχιστον 7 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι εννέα αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Σούνακ.
Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, που επισκέφθηκε το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, θα μεταβεί τις επόμενες τρεις ημέρες στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θα συζητήσει τη σύγκρουση και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.
Η Βρετανία επεσήμανε ότι οι τρεις αυτές χώρες είναι «ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες να διατηρηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Σε Ιορδανία, Ισραήλ και Λίβανο η ΥΠΕΞ της Γερμανίας
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μεταβαίνει σήμερα εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, μεταξύ των οποίων και οκτώ Γερμανοί. Η κυρία Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Λίγο πριν από την αναχώρησή της για το Αμμάν, η υπουργός επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο αγώνας μας είναι εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος υποφέρει επίσης πάρα πολύ». Η κυρία Μπέρμποκ σημείωσε ακόμη ότι θέλει με το ταξίδι της να προωθήσει την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ.
Νωρίτερα, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε «σοκαρισμένη» από την επίθεση με μολότοφ εναντίον συναγωγής στο Βερολίνο τη νύχτα της Τετάρτης. «Είναι αβάσταχτο οι Εβραίοι στη Γερμανία να πρέπει να φοβούνται ότι θα ζωγραφιστεί το άστρο του Δαυίδ στα σπίτια τους ή θα προσπαθήσει κάποιος να κάψει συναγωγές. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό, με όλη τη δύναμη του κράτους και της κοινωνίας μας. Το “ποτέ ξανά” είναι τώρα!», ανέφερε η υπουργός.
Την ίδια ώρα η αρμόδια των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής Λάμια Καντόρ διαπιστώνει αποτυχίες και στο κόμμα της σχετικά με την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μεταξύ των μουσουλμάνων στη Γερμανία. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αμείλικτη αναθεώρηση για το θέμα. Στο παρελθόν έχουμε καταδικάσει μόνο εν μέρει τον ισλαμικό αντισημιτισμό και έχουμε εμπλακεί σε “αθωωτικές” συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά στο Πρωινό Μαγκαζίνο των ARD και ZDF.