Στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ θα προσφέρει η Γερμανία – Μπέρμποκ: Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου

Έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εμφανίζεται το Βερολίνο και βρίσκεται γι’ αυτό σε διαρκή συνεννόηση με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει ήδη από το σαββατοκύριακο δηλώσει στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ την ετοιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει «κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη», ενώ παρόμοια προσφορά έγινε μέσω του στρατιωτικού ακολούθου της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής πάντως το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη, αναφέρει το περιοδικό.

Πολιτικοί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχουν ήδη εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους για κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νιλς Σμιντ τόνισε μιλώντας στην Handelsblatt ότι προτεραιότητα αποτελεί αρχικά η υποστήριξη της ιατρικής περίθαλψης, πιθανόν με την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, αλλά «εάν το Ισραήλ θέλει παράδοση στρατιωτικού υλικού, τότε δεν θα απέχουμε». Διευκρίνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάλογο αίτημα. Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) αντιπρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Χένινγκ Όττε πρότεινε ήδη την επανέναρξη αναγνωριστικών πτήσεων με τα αεροσκάφη Awacs ως μέρος της εντολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, αλλά και την παροχή πληροφοριών στο Ισραήλ σχετικά με πιθανές απειλές από το Ιράν, τον Λίβανο και το Ιράκ. «Πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τη σχετική εντολή», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ τάχθηκε και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Κάρλο Μαζάλα, ο οποίος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι επίκειται «μακρά και πολύ επικίνδυνη» χερσαία επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, καθώς, όπως είπε, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να τσακίσει τη Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά». Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους και πιο περίπλοκους τύπους χερσαίων επιχειρήσεων, με την επίθεση να πραγματοποιείται σε αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, με μια εν εξελίξει επίθεση εδάφους, η κατάσταση για τους πρόσφυγες καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη, εξήγησε. «Εάν οι Ισραηλινοί ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία, θα πρέπει να την προσφέρουμε», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και διευκρίνισε ότι η μορφή της βοήθειας «είναι απόφαση των Ισραηλινών». Η Γερμανία «σίγουρα δεν επιθυμεί να στείλει χερσαία στρατεύματα, αλλά θα μπορούσε να στείλει την ιατρική υπηρεσία της ή να βοηθήσει με το ναυτικό», πρόσθεσε ο κ. Μαζάλα.

Μπέρμποκ για Ισραήλ: Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς

«Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και έκανε λόγο για ένα «σαφές σημείο καμπής», ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους από την περιοχή και με παράγοντες που διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς. Τα δοκιμάζουμε όλα, αλλά με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, είναι φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο. Είναι ένα ύπουλο παιχνίδι. Οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ακριβώς και ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.

Η υπουργός έκανε λόγο για περίπου 150 ομήρους που κρατά η Χαμάς, αλλά απέφυγε να δηλώσει ακριβή αριθμό Γερμανών ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, εκτιμάται ότι πρόκειται για πέντε άτομα, ενώ τουλάχιστον ένας Γερμανός πολίτης θεωρείται ότι έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η υπουργός τόνισε ότι κάθε βοήθεια ελέγχεται τακτικά και διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για αναπτυξιακή βοήθεια στους τομείς των υποδομών, όπως η ύδρευση. «Είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε την παροχή τροφίμων και νερού, δηλαδή την ανθρωπιστική βοήθεια, στα δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων που εξαρτώνται από αυτήν. Αν δεν το κάναμε, θα το εκμεταλλεύονταν και οι τρομοκράτες που βασίζονται ήδη στην ανάγκη και στα βάσανα των ανθρώπων», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αν η καρδιά μας φλέγεται, θα πρέπει σε τέτοιες καταστάσεις να έχουμε ψυχραιμία».

Αναφερόμενη στις επιθέσεις της Χαμάς, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «βιασμούς και σφαγές ακόμη και μικρών παιδιών στο Ισραήλ» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει οικογένεια στη χώρα που να μην έχει κάποιον που έχει πληγεί από την κατάσταση. «Η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στα κράτη του Κόλπου ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην περιοχή. Μιλάμε με όλους τους παίκτες. Αυτό είναι διπλωματία της κρίσης, προκειμένου να τερματιστεί η τρομερή αιματοχυσία», πρόσθεσε.