Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.
Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες 6-9 ώρες μέχρι το απόγευμα για τα νησιά του Ιονίου, που δέχονται την επίθεση του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και υποδομές στα νησιά του Ιονίου από συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων, με την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντών.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη του κυκλώνα και των έντονων καιρικών φαινομένων ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο κυκλώνας θα παραμείνει στα Δυτικά με την ίδια ισχύ για 6-9 ώρες και θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια, όπου θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.
«Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δίνουν οι μετεωρολόγοι, ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα υπόλειμμα δηλαδή, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα βορειοδυτικό ρεύμα, δηλαδή ένα μελτέμι και έτσι δημιουργείται μια σύγκληση που θα δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, αλλά όχι ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι- απόγευμα και θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και την Ανατολική και Κεντρική στερεά Ελλάδα».
«Μάτι» 50 χιλιομέτρων και ταχύτητα 90 χλμ. την ώρα
Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.
Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα στα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.
Σημειώνεται ότι λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και πτώσεις δέντρων. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατεγράφη στην Ιθάκη (86 χιλιοστά).