Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι είχε κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι έφθασαν με διαφορά λίγων ωρών στη Λιβύη, είναι από τους πρώτους Eυρωπαίους ηγέτες που την επισκέπτονται ενώ Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.
Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη. «Στιγμή μοναδικής αξίας, για να επανοικοδομήσουμε την παλιά μας φιλία»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε σήμερα την Τρίπολη όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που ο Ντράγκι πραγματοποιεί στο εξωτερικό, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. «Είναι μια μοναδική στιγμή, για να επανοικοδομήσουμε μια παλαιά φιλία και εγγύτητα, η οποία δεν διακόπηκε ποτέ», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι «βασικής σημασίας στοιχείο, για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή, είναι να προχωρήσει η κατάπαυση του πυρός και να τύχει απόλυτου σεβασμού».
Ο Μάριο Ντράγκι προσέθεσε ότι με τον Λίβυο ομόλογό του έγινε αναφορά στη συνεργασία στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας, της υγείας και του πολιτισμού. «Θέλουμε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον, με πλήρη σεβασμό στην πλήρη λιβυκή κυριαρχία», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε:
«Υπάρχει ικανοποίηση για τα όσα κάνει η Λιβύη στο θέμα των διασώσεων και, συγχρόνως, η Ιταλία βοηθά και της παρέχει στήριξη. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον γεωπολιτικό, είναι και ανθρωπιστικό. Από την άποψη αυτή, η Ιταλία είναι μια από τις λίγες χώρες η οποία συνεχίζει να αφήνει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους».
Την στήριξή του στη «νέα Λιβύη και την κυβέρνησή της» εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Την στήριξη του στη “νέα Λιβύη και την Κυβέρνησή της” εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι, σήμερα αργά το απόγευμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μετέφερε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, όπως έκανε και νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του.
Επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- “υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα”
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ότι η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την Πρεσβεία της Τριπόλεως, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, μόλις οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες διευθετήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.
Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.