Με την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο των αντιπαραθέσεων που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές.
Στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πορεία προς το καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.
Το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας πάντως δεν εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση αφού επτά μέλη του οργάνου την καταψήφισαν, όπως διέρρευσαν οι ίδιοι. Είναι δε επτά από τα 87 στελέχη της Κ.Ε. που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος. Παρότι ο κ. Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, κατέβασε τους τόνους και προσπάθησε να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα, εντούτοις στην συνεδρίαση δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να επαναληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στην διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Κασσελάκης. Επιπλέον για το κρίσιμο θέμα των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς εκτίμησε ότι “μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ”, θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία. Πρόθεση πάντως του κ. Κασσελάκη είναι να επισπευστεί το καταστατικό συνέδριο και να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η έκταση της κριτικής που θα ασκηθεί, κυρίως σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές του προέδρου του κόμματος. Σημειώνεται ότι μία σειρά στελεχών έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, πρόταση που αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει σε διαδικασία επιβεβαίωσης ή αλλαγής της ηγεσίας.
Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί και το ζήτημα εφημερίδας “Αυγή” που σχετίζεται με τα οικονομικά του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις προοπτικές βιωσιμότητας του συγκροτήματος.
Κασσελάκης: Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν
Στο θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
“Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται'”.
Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: “Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: “Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.
Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου”.
Επέμεινε “στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων” και εξήγησε: “Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%”.