Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας

Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας “τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

“Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομματικά αδιέξοδα και από την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί” είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.Ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ. Λαφαζάνης” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : “Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας”.

Επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερώντους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. “Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ.Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γιαυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση”.” είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει “εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία” και είπε ότι “πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη” είπε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις απο 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας”.

Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες “προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή”.

Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Επί των ημερών σας έγινε η διαγραφή χρεών των εφοπλιστών από τις τράπεζες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών από τράπεζες, και είπε ότι αυτές “έγιναν το 2016 το 2017 και το 2018. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε.Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα Στουρνάρα που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές” είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα. Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι τον Δεκεμβριο του 2014 οι μετοχές τους άξιζαν 11,62 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 μόλις 1,42 δισ.

“Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες” είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στον τουρισμό και είπε:

¨Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια, δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα ήταν που έφερε έξαρση στα κρούσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε όσο ήταν εφικτό το βαθμό της ζημιάς και να χτίσουμε αξιοπιστία και να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας”.

Αναφερόμενος στην πανδημία και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, απαντώντας στην κ.Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης παρέθεσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την εικόνα των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες “ήταν οι καλύτερες αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ”.

Επίσης άλλο διάγραμμα για τον αριθμό των τεστ έδειχνε ότι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες σε απόδοση, ενώ βρίσκεται στο 3,6 είναι πράσινη μαζί με την Γερμανία τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ενώ όλες οι άλλες είναι στο πορτοκαλί. Τέλος η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ’ όλες τις άλλες, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε καμία κλίνη, η κυβέρνηση παρέλαβε 547 κλίνες. Μας παραδώσατε σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη”, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της για αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αλ. Τσίπρας: Εφαρμόζονται μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο

Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».

Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.

Εφαρμόζονται μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο

«Νταλκάς σας είναι εν μέσω πανδημίας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες και θα παίρνουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες δίχως ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε ότι «το πρώτο που θα κάνουμε την δεύτερη φορά που θα έλθουμε στην εξουσία θα είναι να καταργήσουμε το νόμο για τις πτωχεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «την δεύτερη φορά που θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ κατά το τριήμερο της συζήτησης είπε ότι επαναλάμβαναν πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή. Όλοι, με εξαίρεση την Ένωση Τραπεζών. Έμποροι, βιοτέχνες, ενώσεις καταναλωτών, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε σε όλους αυτού; Ότι δε φταίτε εσείς, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι πρωτότυπο;».

Ακολούθως απάντησε σε ένα προς ένα τα στοιχεία της κριτικής: Σημείο πρώτο: Προστασία πρώτης κατοικίας. Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε, καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 2019, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία…Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας». Ακολούθως απάντησε στην κατηγορία ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος: Ήμαρτον και έλεος. Και ντροπή ταυτόχρονα. Κυβερνήσατε βρε αθεόφοβοι, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το PSI και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ; Δε ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά ; Σε ποιους τα λέτε ; Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δισ., ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ.

Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;».

 

«Σκανδαλώδες πλαίσιο υπέρ των τραπεζών»

 

Συνέχισε με την κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «Θα ξεκινήσω από το πλέον προφανές. Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.

Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν. Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας» και απάντησε στο ερώτημα: «γιατί γίνονται όλα αυτά; Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας. Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων. Ευθύνονται και για τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι τράπεζες ενώ διαθέτουν ρευστότητα δεν την διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δισ. Από τα 56 δισ. ξέρετε πόσα πήγαν σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Μόλις τα 10. Από αυτά τα 10, τα μισά, 5 ολόκληρα δισεκατομμύρια, ξέρετε που έχουν κατευθυνθεί; Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά. Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες.

Ακολούθως περιέγραψε «κακοπληρωτές και χαριστικές ρυθμίσεις: Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δισ. σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές. Ένας πήρε δάνειο 130 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε να πληρώνει 11. ‘Αλλος με 72 εκατομμύρια δάνειο, πλήρωσε μόνο 10,5. Τρίτος με 42 εκατομμύρια δάνειο, πληρώνει μόνο τα 7,2. Τέταρτος με 200 εκατομμύρια αρχική οφειλή, κατέληξε να πληρώνει μόνο 35. Είναι γνωστά όλα αυτά.

Μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα.

Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους και τους ευάλωτους για χρέη 50 και 100 χιλιάδων. Και τους λέτε και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ενώ οι μπαταχτσήδες εφοπλιστές, ως γνωστόν είναι ευεργέτες και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αλλά ας μη κρυβόμαστε: Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας κύριε Μητσοτάκη αλλά και εσείς προσωπικά. Και σας ρωτάω: Πως μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκατ. δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ; Εσείς οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Εσείς και οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια. Οι στρατηγικότεροι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και ελπίζω τουλάχιστον να μη τολμήσετε τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στη Τράπεζα Πειραιώς. Που από ότι μαθαίνω δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους, ύψους 165 εκατ. ευρώ, από το δάνειο των 2 δισ., το λεγόμενο cocos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζω να μη το τολμήσουν και να μη το τολμήσετε».