Σύλληψη 119 ύποπτων στην Τουρκία για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε αυτή την εβδομάδα 119 πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Οι ύποπτοι αυτοί συνελήφθησαν σε 23 από τις 81 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτές της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, ανέφερε ο υπουργός σε μήνυμά του στο X.

Ο υπουργός, ο οποίος αναφέρει τακτικά μαζικές συλλήψεις με στόχο το Ισλαμικό Κράτος, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη 65 προσώπων ύποπτων για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Από την 1η Ιουνίου 2023, περισσότεροι από 3.600 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ορισμένοι απ’ αυτούς τους υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτος είχαν εγκατασταθεί στην Τουρκία μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου», τη δημιουργία του οποίου είχε ανακηρύξει η τζιχαντιστική οργάνωση το 2019.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει διαπράξει φονικές επιθέσεις στη χώρα -μία από τις οποίες σε ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης είχε στοιχίσει τη ζωή σε 39 ανθρώπους το 2017- ανέλαβε στα τέλη Ιανουαρίου την ευθύνη για την επίθεση σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια λειτουργίας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου τη σύλληψη στην Κωνσταντινούπολη ενός άνδρα ύποπτου ότι ετοίμαζε βομβιστική επίθεση.