Έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη για την εκτίμηση της πορείας της πανδημίας η οποία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και θα συζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την Αττική.
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
«Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα» πρόσθεσε.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. «Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
B. Κικίλιας: Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα ζητήσω από την Επιτροπή να εξετάσει και το ενδεχόμενο σκληρού lockdown
Την πρόθεση του να ζητήσει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και την επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου, εάν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. ‘Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.