Για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί, καθώς και για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τα αρμόδια υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.
«Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε την οδύνη του για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.
«Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: “Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια. Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».
Άμεση και ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία
Αναφερόμενος στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας είπε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ ικανοποιητική, επισημαίνοντας ότι “πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες”.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση-όπως επισημάνθηκε- είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Επίσης τονίστηκε, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης:
«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν. Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εργαλείο της τηλεκπαίδευσης και τόνισε:
“Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.
Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.
«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», προσθέτει ο κ. Δένδιας.