Στόχος η Νότια Γάζα καθώς το Ισραήλ εισέρχεται στο «επόμενο στάδιο» του πολέμου

Το Ισραήλ είπε ότι εισέρχεται στο «επόμενο στάδιο» του πολέμου έξι εβδομάδων εναντίον της Χαμάς, καθώς ο στόχος μετατοπίζεται στα νότια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα έλεγε αν πίστευε ότι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς κρύβονταν τώρα γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. «Θα τους φτάσουμε», είπε στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας την ηγεσία ως «νεκρούς που περπατούν». Περίπου 2.500 εσωτερικά εκτοπισμένοι, μαζί με ασθενείς και προσωπικό, εγκατέλειψαν το Σάββατο το Νοσοκομείο Αλ Σίφα της βόρειας Γάζας, το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά της στον Λίβανο νωρίς την Κυριακή. Εν τω μεταξύ, η Χαμάς -που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση- είπε ότι έχασε την επαφή με ομάδες που είχαν αναλάβει να φρουρούν μερικούς από τους ομήρους που συνέλαβε στις 7 Οκτωβρίου.

(Όλα τα γεγονότα είναι σε ώρα Ισραήλ)

Αντάρτες Χούθι της Υεμένης απειλούν Ισραηλινά Πλοία (10:51 π.μ.)

Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη δήλωσαν ότι θα βάλουν στο στόχαστρο πλοία που φέρουν ισραηλινή σημαία καθώς και εκείνα που λειτουργούν ή ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες. Είναι η τελευταία απειλή από τα μαχητικά που υποστηρίζονται από το Ιράν σε μια χώρα που έχει θέα στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν βασικό παγκόσμιο ναυτιλιακό δρόμο. Ένας εκπρόσωπος των Χούτι, με ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, κάλεσε άλλες χώρες να αποσύρουν τους πολίτες που εργάζονται σε ισραηλινά πλοία και να μείνουν μακριά από τέτοια πλοία.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις πολεμούν εχθρούς σε Βορρά και Νότο (9 π.μ.)

Οι αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ πολέμησαν τους εχθρούς τους σε δύο μέτωπα νωρίς την Κυριακή, καταστρέφοντας υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και αυτή της Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε ο στρατός.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στις νότιες και βόρειες πόλεις του Ισραήλ, ενώ εκτοξεύσεις όλμων από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Η Χεζμπολάχ είπε ότι επιτέθηκε σε δύο ισραηλινές τοποθεσίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar της μαχητικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τους ομήρους (4:30 π.μ.)

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, αφού η Washington Post ανέφερε ότι επιτεύχθηκε δοκιμαστική συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, απαντώντας στην αναφορά για μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Περίπου 2.500 άτομα εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Al Shifa, λέει ο OCHA (3:11 π.μ.)

Περίπου 2.500 εσωτερικά εκτοπισμένοι, μαζί με ασθενείς και προσωπικό, εγκατέλειψαν το Νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Αυτό ακολούθησε εντολές του ισραηλινού στρατού, ο οποίος συνέχισε τις επιχειρήσεις του εντός του συγκροτήματος για τέταρτη συνεχή ημέρα, δήλωσε ο OCHA.

Περίπου 123.000 λίτρα καυσίμων εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ. Το Ισραήλ είπε ότι θα επιτρέψει την είσοδο σχεδόν 70.000 λίτρων καυσίμου την ημέρα, το οποίο «είναι πολύ χαμηλότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις για βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με το OCHA.

Το νοσοκομείο Al Shifa είναι «Ζώνη Θανάτου», λέει ο ΠΟΥ μετά την επίσκεψη (2:07 π.μ.)

Το νοσοκομείο Al Shifa είναι μια «ζώνη θανάτου» και «απελπισμένη», σύμφωνα με μια ομάδα του ΟΗΕ που επιτράπηκε να επισκεφθεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας και τα μέλη της ομάδας είδαν έναν ομαδικό τάφο κοντά στην είσοδο που κρατούσε πιθανώς 80 πτώματα. Στην ομάδα, υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επετράπη μία ώρα στο νοσοκομείο με τη διευκόλυνση του ισραηλινού στρατού, ανέφερε η ομάδα σε δελτίο τύπου.

Αν και η ομάδα είπε ότι ο Al Shifa «ουσιαστικά» δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο, παραμένουν 291 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 32 μωρών «σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση». Η «συντριπτική πλειοψηφία» των ασθενών υπέφεραν από τραύματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, εγκαυμάτων και τραύματος στη σπονδυλική στήλη, δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους» και αναζητούν ασφαλή διέλευση τις επόμενες ημέρες για να μεταφέρουν τους ασθενείς σε δύο άλλα νοσοκομεία, ανέφερε η ομάδα.

Χτυπήθηκε σχολείο στη Βόρεια Γάζα (10:43 μ.μ.)

Παλαιστίνιοι είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ένα σχολείο του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε καταφύγιο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό 200 Παλαιστινίων που βρίσκονταν καταφύγιο στο σχολείο Al-Fakhoura.

Το Ισραήλ θα στοχεύσει νότια στο «Επόμενο Στάδιο» του πολέμου (10:15 μ.μ.)

Το Ισραήλ είπε ότι εισέρχεται στο «επόμενο στάδιο» του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, καθώς η προσοχή στρέφεται από τα ερείπια της πόλης της Γάζας στην πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου, δεν θα έλεγε αν πίστευε ότι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς κρύβονται εκεί. «Θα τους φτάσουμε», είπε. «Όλοι οι ηγέτες της Χαμάς είναι νεκροί που περπατούν».

«Τα μέρη όπου μπορεί να κυκλοφορεί η Χαμάς συρρικνώνονται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στη συνέντευξη Τύπου του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ. «Όποιος βρισκόταν στη δυτική πλευρά της πόλης το καταλαβαίνει καλά – έχει ήδη γνωρίσει τη θανατηφόρα δύναμη των IDF. Όσοι βρίσκονται στην ανατολική πλευρά το καταλαβαίνουν αυτό απόψε και θα το καταλάβουν περισσότερο τις επόμενες μέρες».

«Και όσοι βρίσκονται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας θα το καταλάβουν σύντομα», είπε ο Gallant.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έριξε φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς – την πατρίδα του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ – προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη για μια ασφαλή ζώνη στα νότια της λωρίδας όπου υπάρχει διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί στην ασφαλή ζώνη από την έναρξη του πολέμου, αψηφώντας τις προσπάθειες της Χαμάς να τους εμποδίσει να φύγουν από τη ζώνη μάχης.