Η πολιορκούμενη πόλη λιμάνι Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό “90%” και το “40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.
“Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι “σχεδόν 130.000 κάτοικοι” παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.
Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.
Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.
Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.
Νωρίτερα σήμερα ο Στρατσιούζο είχε ανακοινώσει ότι “εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη”.
Επανειλημμένες προσπάθειες για να οργανωθούν επιχειρήσεις μαζικής απομάκρυνσης των πολιτών έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μια στην άλλη.
Πριν από τον πόλεμο, η Μαριούπολη είχε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.
“Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με αγριότητα τη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι”, κυρίως με “εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών” πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.
Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης προέρχονται κυρίως “από τη θάλασσα”, όπου βρίσκονται “ρωσικά πολεμικά πλοία”.
“Σχεδιάζουμε την αναγκαστική απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό σήμερα”, δήλωσε εκφράζοντας λύπη.
Ρώσοι και Ουκρανοί εδώ και μέρες ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μαριούπολης και την προώθηση των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά.
Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί έπειτα από πολιορκία ενός και πλέον μήνα του ρωσικού στρατού που την σφυροκοπά, αφήνοντας τον πληθυσμό μόνο του, κάτω από φρικτές συνθήκες.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Ρουμανία μεγαλύτερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το κοινοβούλιο της Ρουμανίας να εντείνει την πίεση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα συνιστά απειλή για ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Απευθυνόμενος διαδικτυακά στα μέλη του ρουμανικού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Η Ουκρανία δεν αποτελεί τον τελευταίο στόχο της ρωσικής επιθετικότητας. Η μοίρα της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας κρίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία», τόνισε.
Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και δείχνουν την ανάγκη επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν χθες, Κυριακή, ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, αφότου εικόνες από την Μπούτσα έδειχναν πτώματα πολιτών να κείτονται στο έδαφος, καθώς και αυτοσχέδιους τάφους.
«Οι φρικαλεότητες που είδαμε στην Μπούτσα είναι μόνο “η κορυφή του παγόβουνου” των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός», υποστήριξε ο Κουλέμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πολωνία με τη βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά πλέον. Απαιτώ πιο σοβαρές κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, αυτή είναι η έκκληση των θυμάτων βιασμών και εκτελέσεων. Αν έχετε αμφιβολίες για τις κυρώσεις, πηγαίνετε στην Μπούτσα πρώτα», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Το Κίεβο καταγγέλλει «απάνθρωπη μεταχείριση» ουκρανών στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό
Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα ανέφεραν την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.
«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.
«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.
Μιλώντας για τους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, νησί του Εύξεινου Πόντου, είπε ότι «τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20 ° C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς».
Δύο ανταλλαγές κρατουμένων έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι έντεκα αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε δέκα στρατιώτες από κάθε χώρα.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο ακόμη ανταλλαγές οργανώθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις ημερομηνίες ή τον αριθμό των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν.