Ο απολογισμός των θυμάτων του Ράι, του χειρότερου τυφώνα που έπληξε τις Φιλιππίνες φέτος, ξεπέρασε τους 400 νεκρούς, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του αρχιπελάγους σήμερα, ενώ αξιωματούχοι σε πληγείσες επαρχίες συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις να σταλούν επειγόντως τρόφιμα, πόσιμο νερό και υλικά για να προσφερθεί προσωρινή στέγη στους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι, δύο εβδομάδες αφού χτυπήθηκε η περιοχή.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων που είχε δημοσιοποιηθεί από την Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για 388 νεκρούς (25099329) εξαιτίας του Ράι, του 15ου και πιο φονικού τυφώνα που χτύπησε τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μέσα στο 2021. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφθασαν πλέον σήμερα τους 405. Άλλοι 82 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, ενώ 1.147 τραυματίστηκαν.
Πάνω από 530.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, το ένα τρίτο εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι ζημιές στις υποδομές και στον πρωτογενή τομέα εκτιμάται πως ανέρχονται σε 23,4 δισεκ. πέσος (σχεδόν 406 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τις αρχές.
Ο τυφώνας έπληξε συνολικά σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι 500.000 φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα όπου είχαν καταφύγει όταν τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Έφθασε πάνω τη γη είναι ήταν τυφώνας Κατηγορίας 5 τη 16η Δεκεμβρίου και άφησε πίσω του καταστροφές στις επαρχίες Μποχόλ, Σεμπού και Σουριγκάο ντελ Νόρτε.
Χιλιάδες άνθρωποι στις κεντρικές Φιλιππίνες συνεχίζουν να μην έχουν ηλεκτροδότηση ή νερό και οι αρχές δυσκολεύονται να τους προσφέρουν προμήθειες.
Ο Ράι επανέφερε στη συλλογική μνήμη τον «σούπερ τυφώνα» Χαϊγιάν, που χτύπησε το αρχιπέλαγος το 2013.
Ο Χαϊγιάν, που αποκαλείτο Γιολάντα από τις φλιππινέζικες αρχές, ήταν ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα: 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.
Οι Φιλιππίνες, μια από τις χώρες που θεωρούνται πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πάμφτωχες περιοχές.
Χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενοφύλακες και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Διανέμονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα, που μεταφέρονται με σκάφη του λιμενικού σώματος. Υλικό για να ανοίξουν οι δρόμοι που έχουν κλείσει εξαιτίας της πτώσης στύλων ηλεκτροδότησης και δέντρων εστάλη επίσης σε νησιά που επλήγησαν.
Ο Ράι χτύπησε ασυνήθιστα αργά την περίοδο των τροπικών κυκλώνων, που σχηματίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
Επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό πως οι τυφώνες θα γίνονται ολοένα πιο ισχυροί όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.
Οι Φιλιππίνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πολύ φτωχές περιοχές.
Ο τυφώνας Ράι έπληξε τις Φιλιππίνες αρκετά καθυστερημένα τη φετινή περίοδο. Οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, καθώς ενισχύονται όσο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.
Ο πιο φονικό τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.