Φωτιά στη Αν. Μάνη: Στον Καρβελά οι φλόγες με κατεύθυνση προς Μαυροβούνι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, έως αυτή την ώρα (13:18 μεσημέρι της Παρασκευής 6-8-2021). Αυτή την ώρα οι φλόγες είναι στο χωριό Καρβελάς με κατεύθυνση προς Βαθύ, Μαυροβούνι, Χωσιάρικαθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι βορειοδυτικοί, που κατατόπους στα μέτωπα της φωτιάς φθάνουν τα 9-10 μποφόρ. Το πρωί έκανε ρίψεις ένα ελικόπτερο έρικσον. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κάνουν συντονισμό της φωτιάς στη διασταύρωση του δρόμου Μαυροβουνίου με Αερόπολη. Η φωτιά έχει περάσει και κάψει σημεία από τα χωριά, Σιδηρόκαστρο, Σκυφιάνικα, Γέρμα, Λυγερέα κ.α.

Έχουν ήδη εκκενωθεί τα κάμπινγκ στο Μαυροβούνι με εκατοντάδες άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης έχουν εκκενωθεί ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Βαθύ, Καμάρες, Αγέρανο κ.α. Ο ουρανός είναι μαύρος από τους καπνούς και η ορατότητα πολύ περιορισμένη.

Χθες το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Καστανιά, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Διαβάστε επίσης:Διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου–Τρίπολης–Καλαμάτας

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μακριά από Γύθειο, Αερόπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης 3-8-2021, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, κοντά στην Παναγία Γιάτρισσα, σε δασική έκταση στο χωριό Καστάνια, του δήμου Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία. Αμέσως δόθηκε εντολή για εκκενώσεις χωριών (Άγιος Νικόλαος, Καστάνια, Σελεγούδι, Κόκκινα Λουριά).

«Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης και μπορώ να πω ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα», τόνισε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 6-8-2021 ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, «η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης». «Τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προληπτικές εκκενώσεις κοινοτήτων που έγιναν στην περιοχή, ο κ. Βερούτης σημείωσε ότι «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες».

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση», συμπληρώνοντας πως «ως περιφέρεια συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής με τη διάθεση μηχανημάτων έργου και υδροφόρων».