Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022 σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του “πέτρινου” κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β’ Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα – πάντως – με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Πυκνός καπνός κάλυψε το “πέτρινο” κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας – με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού – συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.
Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο…επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες…» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.
Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.
Τριάντα λεπτά χρειάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 9:00 το πρωί, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, που λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, δίχως να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, εντοπίστηκε δυστυχώς νεκρός, από τους πυροσβέστες, ο ένας από τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στον συγκεκριμένο θάλαμο, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς εγκαυματίες, διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και ο ένας μάλιστα είναι διασωληνωμένος.
«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.
Τριάντα πέντε διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νόμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.
Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ τα ακριβή αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.
Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του «Παπανικολάου» μετά την πυρκαγιά -Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ
Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» καθώς μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι της κλινικής Covid στην οποία εκδηλώθηκε το πρωί πυρκαγιά με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και δύο να τραυματιστούν σοβαρά. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου στον δεύτερο όροφο της κλινικής Covid ακούστηκαν δύο εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ από τον πυκνό καπνό ο χώρος θύμιζε θάλαμο αερίων.
Για τη διαχείριση του προβλήματος, που προέκυψε από την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας την κλινική Covid όπου νοσηλεύονται περίπου 40 ασθενείς , πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία μετέχουν, εκτός από τη διοίκηση του Παπανικολάου , ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται σε λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάκα και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης μετ΄την ενημέρωση που είχε επιτόπου από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπροσώπους της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη «για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Οι διαδικασίες τηρήθηκαν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τα αίτια, είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία».