Ο απολογισμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην κεντρική Χιλή αυξήθηκε σε 131, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχους, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στις παραθαλάσσιες πόλεις Βίνια ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο. Η Χιλή τηρεί σήμερα τη δεύτερη και τελευταία ημέρα εθνικού πένθους, στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, από τις οποίες αγνοείται επίσης η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι σε τουριστικές περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια χώρα.
Τελευταία Ενημέρωση: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, 19:38
Οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες, Δευτέρα, να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι οποίες έχουν σαρώσει ολόκληρες συνοικίες, ενώ ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».
Καθώς αυτοί των οποίων η τύχη αγνοείται εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με τις αρχές, οι φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί είναι μεγάλος, καθώς περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται σε πλαγιές λόφων και μέσα σε κατοικίες που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά.
Οι πυρκαγιές είχαν φθάσει στις παρυφές των παραλιακών τουριστικών πόλεων Βίνια ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο, δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στις οποίες ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι.
Εικόνες από drone, που κινηματογραφήθηκαν από το Ρόιτερς στην περιοχή της Βίνια ντελ Μαρ, δείχνουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με κατοίκους να ψάχνουν στα καρβουνιασμένα σπίτια τους, οι σκεπές των οποίων έχουν καταρρεύσει. Καμένα αυτοκίνητα υπάρχουν διάσπαρτα στους δρόμους.
«Ο άνεμος ήταν τρομερός, τα πάντα καίγονταν. Δεν υπήρχε ανάπαυλα. Οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν παντού», λέει ο Πέδρο Κεσάντα, οικοδόμος στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καθώς στέκεται ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλαγιές λόφων να φλέγονται δίπλα σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή του Βαλπαραΐσο, ενώ πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό. Καπνός έχει σκεπάσει και άλλες αστικές ζώνες, εμποδίζοντας την ορατότητα.
Οι αρχές της Χιλής κήρυξαν από τις 9 μ.μ. απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και έστειλαν το στρατό να βοηθήσει τους πυροσβέστες να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών, ενώ ελικόπτερα συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Χιλής ανακοίνωσε πως 123 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές μέχρι χθες, Δευτέρα, το βράδυ (τοπική ώρα). Το Σάββατο, ο απολογισμός των νεκρών ήταν 51 άνθρωποι.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Μπόριτς, ο οποίος ανακοίνωσε διήμερο εθνικό πένθος που άρχισε χθες, Δευτέρα, είχε δηλώσει πως η Χιλή θα πρέπει να προετοιμασθεί για περισσότερες κακές ειδήσεις.
«Ολόκληρη η Χιλή υποφέρει και θρηνεί τους νεκρούς μας», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος. «Αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε είχε δηλώσει την Κυριακή πως 165 πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη Χιλή και υπολόγισε σε περίπου 14.000 τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στις περιοχές της Βίνια ντελ Μαρ και της Κιλπούε.
Μολονότι οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στη διάρκεια του καλοκαιριού του Νοτίου Ημισφαιρίου, οι θάνατοι από τις φωτιές αυτές τις καθιστούν τη χειρότερη εθνική καταστροφή της χώρας μετά το σεισμό του 2010, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι.
Οι δασικές πυρκαγιές γιγαντώθηκαν την Παρασκευή και εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στις παράκτιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια Ντελ Μαρ, με τις φλόγες να καταπίνουν σπίτια σε διάστημα λεπτών.
«Είναι σαν μια εμπόλεμη ζώνη, σαν να εξερράγη βόμβα», δήλωσε η 63χρονη Ζακλίν Ατενάς, η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της στο Βίγια Ιντεπεντένσια την Παρασκευή και επέστρεψε σήμερα για να αντικρίσει τα αποκαΐδια, κρατώντας μια μικρή ροζ τσάντα, το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να σώσει.
«Έκαιγε σαν κάποιος να έριχνε βενζίνη στα σπίτια. Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη… Έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, πολύς αέρας και μεγάλες μπάλες φωτιάς εκσφενδονίζονταν».
Πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, ο Λούις Πάρα δήλωσε πως την τελευταία στιγμή κατάφερε να γλυτώσει μαζί με τη σύζυγό του και τα εγγόνια τους. Μόλις είδε φλόγες να φθάνουν στο σπίτι του, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε και δεν μπορούσαν να ανοίξουν το γκαράζ για να φύγουν με το αυτοκίνητο.
Κατάφεραν να μπουν στο αυτοκίνητο ενός φίλου και να φύγουν. Όμως, η αδελφή του και ο τυφλός πατέρας του πέθαναν. Τα πτώματά τους βρέθηκαν ένα τετράγωνο μακρύτερα από το σπίτι τους.
«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Πάρα.
«Τόσοι πολλοί νεκροί»
Άλλοι κάτοικοι στο Βίγια Ιντεπεντένσια, στο Βίνια ντελ Μαρ, περιέγραψαν μια κόλαση που μετακινούνταν αστραπιαία.
Η 59χρονη Ίνγκριντ Κρέσπο είπε πως αρχικά είδε τη φωτιά από μακρινή απόσταση την Παρασκευή, κατόπιν τις φλόγες να πηδούν από λόφο σε λόφο.
«Οι σπίθες εκτινάσσονταν και ο άνεμος φυσούσε σαν να ήταν τυφώνας», είπε η Κρέσπο. Εκείνη άρχισε να ρίχνει νερό στη στέγη του σπιτιού της όταν είδε τις φλόγες να εισβάλουν, όμως ήταν πολύ αργά.
Έφυγε χωρίς να πάρει τίποτα μαζί της, μόνο τα ρούχα που φορούσε. Πολλοί από τους γείτονές της σκοτώθηκαν. Η γάτα και ο σκύλος της κάηκαν.
«Όταν ο γιος μου ήρθε την Κυριακή, υπήρχαν πτώματα παντού», είπε η Κρέσπο. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί νεκροί».
Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ στη Χιλή το διήμερο πένθος. Εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 14.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, λένε αξιωματούχοι.
Σε υλικό που τράβηξε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters με ντρόουν στο Βίνια ντελ Μαρ διακρίνονται ολόκληρες περιοχές να έχουν καεί ολοσχερώς και κάτοικοι να ψάχνουν με αγωνία στα αποκαΐδια των σπιτιών τους.
Χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε δήλωσε ότι εξακολουθούν και καίνε 165 πυρκαγιές, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις 154 το Σάββατο. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πλέον πληγείσες περιοχές και ο στρατός εστάλη για να βοηθήσει τους πυροσβέστες στο έργο της κατάσβεσης.