Το πρώτο μετάλλιό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης -και μάλιστα χρυσό- πανηγυρίζει η Ελλάδα. «Δράστης» αυτής της επιτυχίας είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στον σημερινό (2/3) τελικό του μήκους με άλμα στα 8,22 μέτρα και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στη διοργάνωση του Βελιγραδίου. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Ματία Φουρλάνι που είχε και αυτός επίδοση 8,22 μέτρα, ωστόσο ο Τεντόγλου είχε καλύτερο δεύτερο άλμα σε σύγκριση με τον 19χρονο Ιταλό (8,19 μέτρα έναντι 8,10 μέτρα). Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛάουντ με 8,21 μέτρα, επίδοση που αποτελεί εφετινό ρεκόρ.
Ο Τεντόγλου, ο οποίος στις 18 Μαρτίου θα γιορτάσει τα 26α γενέθλιά του, πήρε με το… καλημέρα προβάδισμα στον τελικό, καθώς «πέταξε» με το πρώτο άλμα του στα 8,22 μέτρα, ωστόσο λίγο αργότερα την ίδια επίδοση σημείωσε στην πρώτη προσπάθειά του και ο Φουρλάνι. Η δεύτερη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν κάτω από τα οκτώ μέτρα (7,94μ.), αλλά καλύτερη από το άλμα του Φουρλάνι που μετρήθηκε στα 7,91 μέτρα, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί επικεφαλής. Η τρίτη προσπάθεια του Τεντόγλου ήταν άκυρη, την ώρα που ο Αμερικανός Τζάριον Λόσον έγινε ο τρίτος άλτης που πέρασε τα οκτώ μέτρα (8,06), ενώ το τρίτο άλμα του Φουρλάνι ήταν ξανά κάτω από τα οκτώ μέτρα (7,86 μέτρα).
Στην τέταρτη προσπάθειά του ο νεαρός Ιταλός σημείωσε επίδοση 8,10 μέτρα και «σκαρφάλωσε» προσωρινά στην πρώτη θέση (σ.σ. καθώς το δεύτερο καλύτερο άλμα του ήταν μεγαλύτερο από αυτό του Τεντόγλου), ωστόσο ο αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Κηφισιάς απάντησε άμεσα: «πέταξε» στα 8,15 μέτρα και τέθηκε εκ νέου επικεφαλής στην κατάταξη του τελικού.
Και ενώ ο τελικός έδειχνε να είναι «μάχη» για δύο, ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛάουντ σημείωσε στην πέμπτη προσπάθειά του επίδοση 8,21 μέτρα, μπαίνοντας… γερά στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Στο πέμπτο άλμα του, ο Φουρλάνι «προσγειώθηκε» στα 8,04 μέτρα, με αποτέλεσμα ο Τεντόγλου να παραμείνει πρώτος και στη δική του προσπάθεια να σημειώσει επίδοση 8,11 μέτρα.
Στην έκτη προσπάθειά του ο ΜακΛάουντ είχε άλμα στα 8,03 μέτρα, με αποτέλεσμα να παραμείνει τρίτος, μολονότι και ο Γερμανός Ζίμον Μπατς πέρασε τα οκτώ μέτρα (8,06 μέτρα). Ο Φουρλάνι ρίσκαρε για να «βγάλει» ένα μεγάλο άλμα, προκειμένου να πάρει την πρωτιά, αλλά η προσπάθειά του ήταν άκυρη, με αποτέλεσμα ο Τεντόγλου να «κλειδώσει» το χρυσό μετάλλιο και να σημειώσει στη συνέχεια επίδοση 8,19 μέτρα στο τελευταίο άλμα του.
Έβδομη η Γκούσιν στον τελικό του ύψους
Στην έβδομη θέση ολοκλήρωσε η Τατιάνα Γκούσιν τις προσπάθειες της στον τελικό του ύψους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στη Γλασκώβη.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μπήκε στον αγώνα στο 1,84μ., το οποίο πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια, ενώ χωρίς να χάσει το ρυθμό της πέρασε με την πρώτη το 1,88μ. Ωστόσο, στο 1,92μ. πάλεψε για την υπέρβαση, βρέθηκε κοντά στη 2η προσπάθεια, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Στη σπουδαία μάχη για το χρυσό μετάλλιο η Νικόλα Ολαϊσλάγκερς (Αυστραλία) έκανε την έκπληξη και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ξεπερνώντας με την τρίτη προσπάθεια το 1,99μ.
Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο ίδιο ύψος και πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Λία Αποστολόβσκι (Σλοβενία) με 1,95μ. (είχε και μια αποτυχημένη προσπάθεια στο 1,99μ., πριν εγκαταλείψει τον αγώνα).
Ο Νυφαντόπουλος εκτός ημιτελικών στα 60 μέτρα
Δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς των 60 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, ο οποίος «άνοιξε την αυλαία» των ελληνικών συμμετοχών στη διοργάνωση. Ο 33χρονος σπρίντερ, ο οποίος πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε Παγκόσμιο κλειστού, καθώς έκανε σήμερα (1/3) ντεμπούτο στη διοργάνωση, έτρεξε στην τέταρτη (από τις επτά) προκριματική σειρά του αγωνίσματος και τερμάτισε τέταρτος με επίδοση 6.74. Με αυτό το χρόνο ο αθλητής του Περικλή Χατζηαναστασιάδη πλησίασε το ατομικό και εφετινό ρεκόρ του, το οποίο είναι 6.68, αλλά δεν κατάφερε να πλασαριστεί μεταξύ των 24 αθλητών που πήραν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, στους οποίους προκρίνονταν οι πρώτοι τρεις από κάθε προκριματική σειρά, καθώς και οι τρεις καλύτεροι χρόνοι από όλες τις σειρές.
Για την ιστορία, το απευθείας «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς από την τέταρτη προκριματική σειρά πήραν οι Φέρντιναντ Ομανιάλα (Κένυα, 6.52), Σουχέι Τάντα (Ιαπωνία, 6.52) και Μαρκ Μπράιαν Λούις (Σιγκαπούρη, 6.69).
Ο Νυφαντόπουλος κατετάγη 29ος μεταξύ των 49 αθλητών που έτρεξαν στον προκριματικό, στον οποίο ταχύτερος όλων με επίδοση 6.49 ήταν ο Αμερικανός Κρίστιαν Κόουλμαν, ο οποίος είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα στο Παγκόσμιο κλειστού του 2018 στο Μπέρμιγχαμ.
Εκτός ημιτελικών στα 60μ. εμπόδια ο Δουβαλίδης
Ο Κώστας Δουβαλίδης δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς των 60 μέτρων με εμπόδια, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Γλασκώβης. Ο 37χρονος σπρίντερ τερμάτισε έκτος στην τρίτη (από τις έξι) προκριματική σειρά με επίδοση 7.79 και πλησίασε το εφετινό ρεκόρ του (7.76), αλλά δεν κατάφερε να πλασαριστεί μεταξύ των 24 αθλητών που πήραν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, στους οποίους προκρίνονταν οι πρώτοι τρεις από κάθε προκριματική σειρά, καθώς και οι έξι καλύτεροι χρόνοι από όλες τις σειρές.
Πάντως, ο πολύπειρος αθλητής «έγραψε Ιστορία», καθώς με τη σημερινή παρουσία του στο Παγκόσμιο κλειστού «έγραψε» την έκτη συμμετοχή του στον θεσμό, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, και άφησε πίσω του στη σχετική λίστα τους Λούη Τσάτουμα, Κώστα Φιλιππίδη και Νίκη Ξάνθου που μετρούν από πέντε συμμετοχές στη διοργάνωση.
Για την ιστορία, το απευθείας «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς από την τρίτη προκριματική σειρά πήραν οι Ζιστ Κουαού-Ματέ (Γαλλία, 7.52), Γιάκουμπ Σιμάνσκι (Πολωνία, 7.57) και Κάμερον Μάρεϊ (ΗΠΑ, 7.61).