Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Τράπεζα Πειραιώς, στις προοπτικές και την αξία τους, χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, την συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά στη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, αποτιμώμενη σε 410 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο κ. Μεγάλου είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση και την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην ελληνική αγορά. Υπογράμμισε δε, ότι στην επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς βάρυνε καθοριστικά τόσο το υψηλών προδιαγραφών προφίλ της Intrum όσο και το γεγονός ότι πρόκειται για διεθνή εταιρεία διαχείρισης με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι για fund που αγοράζει «κόκκινα» χαρτοφυλάκια.
Μέσω αυτής της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum οι δανειολήπτες θα έχουν σημαντικά οφέλη. Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που επικοινώνησε το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο δανειολήπτης έχει μόνο να ωφεληθεί αφού με περισσότερη ευελιξία, θα σχεδιάζονται εξατομικευμένες και βιώσιμες λύσεις, με βάση το προφίλ του. Στην πραγματικότητα, αξιοποιούνται η γνώση της ελληνικής αγοράς και η επιτυχής πορεία της RBU στην διαχείριση των προβληματικών δανείων των πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Intrum.
Όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Intrum είναι μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης, με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι ένα fund που αγοράζει «κόκκινα» χαρτοφυλάκια. Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό της είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην επιλογή της ως εταίρο από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η νέα εταιρεία θα είναι μια εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εφαρμόζει τις διεθνείς καλές πρακτικές, όπως κάνει η Intrum στις 24 ευρωπαΐκές χώρες στις οποίες έχει παρουσία.
Έμφαση επίσης δίνεται στο γεγονός ότι η σχέση του δανειολήπτη με την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει αφού δεν μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία το χαρτοφυλάκιο δανείων αλλά ανατίθεται η διαχείριση των δανείων αυτών.
Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, οι εταιρείες διαχείρισης επικεντρώνονται στις φιλικές λύσεις, σε συνεννόηση με το δανειολήπτη, οι οποίες αποδεικνύονται και οι πιο αποτελεσματικές και συμφέρουσες για όλες τις πλευρές ενώ οι εταιρείες σε αντίθεση με τις τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα για «γενναιότερες» αναδιαρθρώσεις.
Η συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς και Intrum
Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώσε ότι προχώρησε σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Intrum για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς / Real Estate Owned Assets (REOs), μέσω της ίδρυσης της κορυφαίας ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για την ελληνική αγορά.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της συναλλαγής είναι:
– Η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβιβασθεί σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς,
? Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 έτη και θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά. Η νέα εταιρεία θα λάβει άδεια και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,
? Μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης θα δημιουργηθεί, με την ίδια μετοχική σύνθεση, και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ θα διαχειρίζεται επίσης και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές,
? O Γεώργιος Γεωργακόπουλος θα αναλάβει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου των νέων εταιρειών διαχείρισης.
Η συμφωνία αποτιμά την αξία της πλατφόρμας σε 410 εκατ. ευρώ. To αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη Συναλλαγή την 1η Οκτωβρίου 2019.
Η στρατηγική συνεργασία προσφέρει σημαντική ώθηση στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Στα βασικά οφέλη για την Τράπεζα συγκαταλέγονται η αναβάθμιση των προοπτικών ανάκτησης των ΜΕΑ της Πειραιώς, διευκολύνοντας την επίτευξη και πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί από την Τράπεζα για μείωση των ΜΕΑ καθώς και η μόχλευση της υφιστάμενης πλατφόρμας, με τις βέλτιστες πρακτικές αγοράς και την εκτεταμένη εμπειρία της Intrum στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το γεγονός επίσης ότι η δημιουργία της κορυφαίας, ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζει μελλοντικές συναλλαγές σε ΜΕΑ, ενώ η συμφωνία έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας καθώς και συμμετοχή στην αύξηση της εταιρικής αξίας της νέας εταιρείας διαχείρισης,
Το ενεργητικό και τα έσοδα του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας, ενώ επίσης η διοικητική ομάδα της Τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, συνεισφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα στον Όμιλο.