Στην έκδοση 30ετους ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.
Η έκδοση θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 30ετή ομόλογα. Κατά σύμπτωση ήταν και πάλι Μάρτιος, του 2005, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αποφάσισε να δανειστεί για πρώτη φορά η χώρα με την έκδοση ομολόγων διάρκειας 32 ετών. Η έκδοση για τα δεδομένα τής τότε εποχής κρίθηκε αρκετά επιτυχημένη καθώς υπερκαλύφθηκε δύο φορές, σχεδόν, από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το επιτόκιο των ομολόγων, που αν δεν «κουρευόταν» με το Psi θα έληγαν το 2037, είχε διαμορφωθεί στο 4,5%. Για την ιστορία το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε δύο χρόνια μετά, το 2008, στην επανέκδοση του ομολόγου το οποίο πλέον είχε μετατραπεί σε 30ετές.
Μετά από δεκαέξι ακριβώς χρόνια, ο νυν υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «άναψε το πράσινο φως» προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει για ακόμη μία φορά στην έκδοση 30ετούς ομολόγου. Η κοινοπρακτική έκδοση ανατέθηκε στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα. Το βιβλίο προσφορών δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει, καθώς τούτο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο είναι πιθανόν η σχετική διαδικασία να δρομολογηθεί από αύριο, καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% που είχε φθάσει στις αρχές του μήνα. Στο πιο μακροχρόνιο κομμάτι της καμπύλης, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,14% ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.