Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (Bell UH-1) στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, του νομού Λαρίσης, το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, 21:47
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.
Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό,Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστα Δουζίνα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.
Στην περιοχή του δυστυχήματος έχει φθάσει ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως και η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος.
Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι (Bell UH-1 Iroquois, ανεπίσημα Huey) χάθηκε από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εξόδιοι ακολουθίες για τους πεσόντες
Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι εξόδιοι ακολουθίες για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη, θα τελεσθεί την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Η εξόδιος ακολουθία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου(ΤΘ) θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.
Η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα θα τελεσθεί αύριο στις 12 το πρωί στη Λάρισα και η εξόδιος ακολουθία του υπολοχαγού(ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή θα τελεσθεί αύριο στις 5:30 το απόγευμα, επίσης στη Λάρισα.
Το χρονικό του δυστυχήματος
Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.
Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας οι σοροί των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρθηκαν οι σοροί των τεσσάρων άτυχων επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, το οποίο συνετρίβη στη περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, σήμερα το πρωί. Η τραυματίας αρχιλοχίας μεταφέρθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων στρατιωτικών
Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε το πρωί στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.
Στο νοσοκομείο μετέβη νωρίτερα, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Το Bell UH-1 είναι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που αναπτύχθηκε από την Bell Helicopter ώστε να ικανοποιήσει την απαίτηση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων το 1952, πέταξε πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου 1956, και μπήκε στην παραγωγή τον Μάρτιο του 1960. Το UH-1 ήταν το πρώτο στροβιλοκινητήριο ελικόπτερο που μπήκε στην παραγωγή για το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, και πάνω από 16.000 έχουν παραχθεί σε όλο τον κόσμο. Περίπου 7.000 ελικόπτερα UH-1 πέταξαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.