«H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Πρεμ Γουάτσα (Prem Watsa), που κατέχει το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Αναφερόμενος στην γενικότερη πορεία της Ελλάδας, είπε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ είναι σχεδόν μηδενικός.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκανα όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές, δήλωσε ο Π. Γουάτσα. Το πολιτικό ρίσκο ήταν «θέμα το 2013 και το 2014 και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί, ίσως και να έχει εξαφανιστεί» τόνισε.
Ο κ. Γουάτσα εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων στις αρχές του 2018, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα ήταν αγοραστής νέων ελληνικών ομολόγων απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν αποκαλύπτεις τον επενδυτικό σου σχεδιασμό, ωστόσο όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές.
Αναφερόμενος στη μετοχή της Eurobank τόνισε ότι «γι’ αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Εχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού», σημειώνοντας επίσης ότι η Eurobank είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.
Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 23% μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακτώντας μέρος των απωλειών από τον Ιούλιο, όταν οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών είχαν προκαλέσει πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στο τέλος Σεπτεμβρίου έφταναν τα 99,1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που αποτύχουν, αναφέρει, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιδιώξουν άλλη αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο τα επικείμενα stress tests είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPE).
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Γουάτσα σημείωσε ότι θα αποσυρθούν, υπενθυμίζοντας ότι όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο οι καταθέσεις ενισχύθηκαν, εκτιμώντας ότι κάτι αντίστοιχο θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα.
Τέλος, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από τις επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Fairfax εκτός της συμμετοχής της στη Eurobank έχει επενδύσει επίσης στην Grivalia, στον όμιλο Μυτιληναίου και στην Praktiker. Οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας φτάνουν το 1,3 δισ. δολ., η τρέχουσα αξία των οποίων βρίσκεται στα 648 εκατ. δολάρια.