Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για εξεύρεση λύσης στο επόμενο Eurogroup

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την θετική εκτίμησή του, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για το χρέος, στο επόμενο Eurogroup.

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαραίτητη  η μεταφορά κεφαλαίων στην Ευρωζώνη

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι μοιράζεται την άποψη του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως η χρηματοδότηση των φτωχότερων από τα πλουσιότερα κράτη της ευρωζώνης είναι απαραίτητη.

«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν οφείλεται σε πολιτικά αίτια. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel,

Ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο μεθαύριο Δευτέρα, υπόσχεται να προωθήσει μια ακόμη πιο στενή ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς εάν ο Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει πως πιστεύει ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη χρειάζονται μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», ο Σόιμπλε απάντησε στο Σπίγκελ πως «δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια κοινότητα μεταξύ κρατών διαφορετικών επιπέδων ισχύος αν δεν υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση».

«Αυτό αντανακλάται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στα προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα, και για αυτό υπάρχουν χώρες οι οποίες συνεισφέρουν και χώρες που εισπράττουν στην Ευρώπη. Μια ένωση δεν μπορεί να υπάρξει εάν τα ισχυρότερα μέλη της δεν εγγυηθούν για τα πιο αδύναμα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.