«Η θέση μας είναι σαφής. Δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα. Πρόκειται για μια χώρα η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί για το απαραβίαστο συνόρων, που διεκδικεί τη χρήση “μακεδονικής γλώσσας” και ενδεχομένως προβάλλει στο μέλλον αξιώσεις για “μακεδονική μειονότητα”» υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο «Ραδιόφωνο 24/7».
Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι η θέση των ΑΝΕΛ επί της αρχής είναι είναι «η εθνική θέση που προέκυψε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, ενώ «ο κ. Καμμένος θύμισε και το βέτο στο Βουκουρέστι, όπου ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε μιλήσει για μια ονομασία που θα είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις».
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι η διαπραγμάτευση για την επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος ξεκινά σε ένα πλαίσιο όπου «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ενεργητική εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και καθιστά την πατρίδα μας παράγοντα σταθερότητας».
Επισήμανε ότι φαίνεται η γειτονική χώρα να έχει ανασκευάσει ακραίες δηλώσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι «οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εκείνοι είναι που αντιμετωπίζουν μέσα στη χώρα τους πολλαπλές εθνοτικές μειονότητες. Είναι δικό τους το άγχος να λυθεί το ζήτημα. Είναι βέβαιο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να λυθεί το ζήτημα, ωστόσο το θέμα είναι το πώς θα λυθεί. Όπως και να έχει, η όποια λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».
«Είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζεται το ζήτημα με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το θέμα με επικίνδυνη ανευθυνότητα, υπονομεύοντας τις εθνικές θέσεις. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από τις ύβρεις της κ. Μπακογιάννη και τις κραυγές του ‘Αδωνι Γεωργιάδη» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.