Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Εν τω μεταξύ, νέο ανακοινωθέν για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος εξέδωσε το Σάββατο το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται. «Η εξέλιξη της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου παραμένει σταθερή» τονίζεται στο ανακοινώθεν. Ο κ. Ιερώνυμος εισήχθη την Πέμπτη σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χορηγούνται αντισώματα μέσω πλάσματος (ή μονοκλωνικά αντισώματα).
Σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ έχει γίνει προμήθεια από το εξωτερικό αντισωμάτων ώστε να χορηγηθούν στον Αρχιεπίσκοπο. Ερωτηθείς το πρωί του Σαββάτου από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Σαββατοκύριακο Παρέα”, για το εάν χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα στον Αρχιεπίσκοπο, η κ. Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της Πνευμολογικής κλινικής του “Σωτηρία” απάντησε ότι πλάσμα λαμβάνεται και από ασθενείς στην Ελλάδα. Στην απάντησή της η κ. Γκάγκα δεν ανέφερε κάτι που να επιβεβαιώνει ότι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χορηγούνται αντισώματα μέσω πλάσματος.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται, να βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών, στην αποτροπή των σοβαρών λοιμώξεων, στη μείωση της ζήτησης εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης και στη μείωση της επιβάρυνσης του υγειονομικού συστήματος. Μάλιστα μπορούν να συμπληρώσουν τα εμβόλια, προσφέροντας αμέσως προστασία, για εβδομάδες έως και μήνες, ενάντια στη λοίμωξη του Sars-Cov-2, σε αντίθεση με τα εμβόλια που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παρέξουν ανοσία. Η χρήση τους φαίνεται να αφορά τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μετρίου βαθμού συμπτωματολογία, αλλά και παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υποδηλώνουν βαριά νόσηση.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσουν τα μονοκλωνικά αντισώματα σε σχέση με τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 αναφέρει τα εξής:
“Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να συμπληρώσουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία ενάντια στη λοίμωξη. Μόλις χορηγηθούν, τα αντισώματα προσφέρουν αμέσως προστασία για εβδομάδες έως και μήνες. Τα εμβόλια θέλουν περισσότερο χρόνο να προσφέρουν ανοσία, καθώς διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η ανοσία που παρέχουν διαρκεί περισσότερο. Συνδυαστικά, εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη εν γένει της λοίμωξης και ιδιαίτερα τα μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της βαριάς νόσησης. Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπερήλικες, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θα αργήσει να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων”.
Σημειώνει επίσης ότι σχετική μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης και αφορά 35.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, που έλαβαν το πλάσμα μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, έδειξε ότι όσοι άρρωστοι έλαβαν πλάσμα με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν από τη νόσο. Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση ειδικής αγωγής έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, μετά την έγκριση της ρεμδεσιβίρης.