Γενική απεργία, για σήμερα Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, στις 11 το πρωί, κήρυξε ο Δήμος Λέσβου και πορεία διαμαρτυρίας για τις 17.00 με σημείο εκκίνησης την ίδια πλατεία.
Στο μεταξύ, περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού της Μόριας, όπου οι υποδομές είναι για στέγαση 2.200 ατόμων και ύδρευση και υγιεινή για 800, ξύπνησαν μέσα στη λάσπη. Ανάμεσα τους και περισσότερα από 500 παιδιά κάτω των 10 ετών που ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές κάτω από τη βροχή. Όπως έγινε γνωστό, πολλά από τα παιδιά ξύπνησαν με πυρετό, αφού δύο μέρες τώρα βρέχονται και ζουν μέσα στις λάσπες. Μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται έκκληση σε γιατρούς να σπεύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «στη ζούγκλα της Μόριας», όπως αποκαλείται ο καταυλισμός, κατ΄ αντιστοιχία εκείνου στο γαλλικό Καλαί, γνωστού ως «ζούγκλα του Καλαί».
Αίτημα της κινητοποίησης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, είναι «να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νότιου-ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές».
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «με δεδομένη την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης, έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων που αναφέρονται στην απόφαση, προχωράμε προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου αναφέρει: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο, όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, ζητούμε την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο ΚΥΤ Μόριας, τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές».
Ο Δήμος Λέσβου απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς «να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο αυτή την κρίσιμη ώρα, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, διαμένουν σε διάφορες δομές περί τους 8.400 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο σύνολό τους είναι εγκλωβισμένοι από την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ οι 6.500 που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας ζουν σε χώρους με υποδομές, μόλις για 2.000 άτομα. Οι υπόλοιποι ζουν σε σκηνές ή παράγκες που έχουν φτιάξει οι ίδιοι, τόσο μέσα στον καταυλισμό, όσο και στα γύρω κτήματα.
«Έχουν περάσει μια θηλιά στο λαιμό μας. Εμείς θα την βγάλουμε!» είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.
Δεδομένης της γενικής απεργίας της Δευτέρας, δημόσιες υπηρεσίες, ιατρεία, φαρμακεία και καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά, με στόχο «η φωνή της Λέσβου να ακουστεί δυνατά και να φθάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα» είπε ο κ. Γαληνός, προειδοποιώντας ότι η κινητοποίηση και η γενική απεργία της Δευτέρας θα έχουν συνέχεια.
«Θα πάρουμε αποφάσεις, που θ΄ ακυρώνουν σχέδια» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τονίζοντας πως «οι κινητοποιήσεις θα εντείνονται συνεχώς, μέχρι ν’ αλλάξει η πολιτική που μας έχει υποβάλλει στο μαρτύριο της σταγόνας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος Λέσβου σημείωσε, ότι αποκλείεται να αποδεχθεί τη δημιουργία νέας δομής ή την λειτουργία οιασδήποτε άλλης δομής παραμονής προσφύγων στο νησί. «Επιμένουμε στην ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού όλων αυτών των ανθρώπων, που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή, ούτε θα επιστρέψουμε κάποιοι να την βλέπουν σαν τέτοια» είπε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κινητοποίησης, ο δήμαρχος Λέσβου τόνισε, ότι στις 10.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση και τέλος στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Θέατρο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.
Στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει συμμετοχή το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Λογιστών, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και ο Ιατρικός Σύλλογος.
Ας σημειωθεί, ότι για την συμμετοχή στην κινητοποίηση από τον Δήμο και προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των κατοίκων της υπαίθρου προς την Μυτιλήνη, θα πραγματοποιηθούν έκτακτα δρομολόγια λεωφορείων.