Αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που φέρνει εντός των ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά και στη μείωση του χρόνου πληρωμής του κτηνοτρόφων σε 30 έως και 60 ημέρες το πολύ και τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη και θωράκιση του κλάδου.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις αποδοχές και τις εργασιακές τους σχέσεις, ενώ εξήρε τη δουλειά της γαλακτοβιομηχανίας που, παρά τις δυσκολίες, βρίσκεται σε πολύ θετική τροχιά, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, απορροφώντας το 67% της παραγωγής του ελληνικού γάλακτος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν σαφείς οι προϋποθέσεις, ώστε ο κτηνοτροφικός κλάδος να γνωρίσει «καλύτερες ημέρες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας Βασίλης Ζωγραφίδης, μίλησε για άριστες εργασιακές σχέσεις με την εταιρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποδοχές τους, που συνολικά τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν μειωθεί σε ποσοστό πέρα του 5%.
Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας, Μαίρη Χατζάκου, αντιπρόεδρος, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί η εταιρεία με τους παραγωγούς και εργαζομένους και σημείωσε ότι «βασικός στόχος της γαλακτοβιομηχανίας είναι η ανάπτυξή της, μετά τις δυσκολίες που πέρασε στο παρελθόν».
Τόνισε ότι ήδη η γαλακτοβιομηχανία κατέθεσε φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότησή της από το μέτρο 4.2.1, ύψους 5 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 2017-2018. Οι επενδύσεις, όπως διευκρίνισε, θα αφορούν τη γραμμή γιαουρτιού, ενώ γνωστοποίησε ότι η γαλακτοβιομηχανία προτίθεται να καταθέσει και νέο αίτημα αμέσως μετά.
Μεταξύ άλλων, η κ. Χατζάκου επισήμανε ότι οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 35% του τζίρου της γαλακτοβιομηχανίας, που συνολικά διαμορφώνεται σε 110 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι τα προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ ταξιδεύουν σε 36 χώρες.
Τόνισε επίσης ότι η γαλακτοβιομηχανία εξάγει ήδη, έστω και μικρές ποσότητες στην Κίνα και σημείωσε ότι θα επισκεφτεί την 82η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, με στόχο να έχει επαφές με στελέχη αρμόδια της μακρινής χώρας.
Μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ελληνικό γάλα σε ποσοστό 20%, θα έχει το 2018 η Μεβγάλ, όπως επισήμανε ο διευθυντής Ζώνης Γάλακτος της βιομηχανίας, Μανώλης Τουλγαρίδης, διατυπώνοντας δε την εκτίμησή του ότι οι τιμές γάλακτος για τους παραγωγούς, βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η τιμή του αγελαδινού πληρώνεται 38,5 λεπτά/λίτρο, με την ημερήσια ποσότητα που λαμβάνει η γαλακτοβιομηχανία να ανέρχεται σε 160 τόνους, του πρόβειου 0,90 λεπτά/κιλό, με την ετήσια παραγωγή να υπολογίζεται στα 20 -30 εκατ. /κιλό και του γίδινου στα 0,55 λεπτά/λιτρο, στα 9 εκατ. κιλά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Σεπτέμβριο η γαλακτοβιομηχανία, που σε ποσοστό 90% χρησιμοποιεί ελληνικό γάλα δεν αποκλείεται να πληρώνει για το αγελαδινό 0,40 λεπτά/κιλό τουλάχιστον.
Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος, Σταύρος Αυγερινός, που διατηρεί μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε 5 τόνους/ημέρα, τόνισε ότι τα ελληνοποιήσεις, υψηλή φορολογία και έλλειψη κτηνιάτρων στις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξή του.